Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 12:57
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παρατείνονται οι διευκολύνσεις στις εμπορευματικές μεταφορές Ελλάδας – Ουκρανίας

Παρατείνονται οι διευκολύνσεις στις εμπορευματικές μεταφορές Ελλάδας – Ουκρανίας

Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έδωσε το υπουργείο Μεταφορών στις διευκολύνσεις για τη διενέργεια εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ελλάδας – Ουκρανίας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, την ώρα που το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να αποτελέσει εναλλακτική της Μαύρης Θάλασσας διαδρομή για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, όπως αποκάλυψαν το MR και η Καθημερινή.

Όπως έγραφε το moneyreview.gr, το λιμάνι καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ και στις μεταφορές ξηρού φορτίου χύδην και συμπεριλαμβανομένων οψίμως μεγάλων όγκων σιτηρών, ενώ το επόμενο διάστημα σιτηρά από την Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα εξαχθούν προς την Ιταλία και την Τουρκία, προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις που έχει δημιουργήσει ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα. Πηγές, άλλωστε, εξηγούσαν επίσης πως η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει εναλλακτική της Μαύρης Θάλασσας διαδρομή για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στο άμεσο μέλλον. 

Με τη σημερινή απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές Μιχάλη Παπαδόπουλου, επιτρέπεται η εκτέλεση διμερών και «transit» μεταφορών εμπορευμάτων εντός της χώρας, από επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ουκρανία, χωρίς έντυπο άδειας διέλευσης που προβλέπεται στη Συμφωνία Οδικών Μεταφορών Ελλάδας – Ουκρανίας (11 Νοεμβρίου 1996). 

Επίσης, έχει παραταθεί η ισχύς των πιστοποιητικών τεχνικού ελέγχου, τα οποία αποτελούν συνοδευτικά έγγραφα των αδειών ΕΔΥΜ για μηχανοκίνητα οχήματα και ρυμουλκούμενα των ουκρανικών μεταφορικών επιχειρήσεων, τα οποία είχαν λήξει από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Και κόμβος για τα σιτηρά η Αλεξανδρούπολη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News