Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 09:53
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Ενδιαφέρον Αβαξ για ανάπτυξη οικιστικού έργου

Ελληνικό: Ενδιαφέρον Αβαξ για ανάπτυξη οικιστικού έργου

Την ύπαρξη ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη και πώληση κατοικιών εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Αβαξ, Χρήστος Ιωάννου. Στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «έχουμε ενδιαφέρον για ανάπτυξη οικιστικού έργου εντός του Ελληνικού και πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουμε συζητήσεις με τη διοίκηση της Lamda Development μόλις ωριμάσουν λίγο περισσότερο οι συνθήκες και είναι έτοιμοι, από την πλευρά τους, να προχωρήσουν σε σχετικές κινήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Αβαξ έχει ήδη ξεκινήσει να συνεργάζεται με τη Lamda σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των έργων υποδομής στο Ελληνικό, καθώς έχει αναλάβει τη σχετική σύμβαση, ύψους 400-500 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω έργα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται ήδη από τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών για τη νέα γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, επί του παρόντος υλοποιούνται πρόδρομες εργασίες (στο πλαίσιο διαφορετικής σύμβασης από έτερο ανάδοχο), ενώ στο σκέλος που αφορά την Αβαξ, επιχειρείται να επιταχυνθεί η εκπόνηση και έγκριση των απαιτούμενων μελετών, σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό». Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Κων. Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος της Αβαξ, «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραληφθούν οι δύο μετροπόντικες και εκτιμώ ότι θα βρίσκονται στην Ελλάδα εντός του Σεπτεμβρίου. Οσον αφορά τυχόν καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε επιμέρους εργοτάξια, όπου υλοποιούνται πρόδρομες εργασίες, εκτιμώ ότι θα είμαστε σε θέση να τις καλύψουμε αργότερα», τόνισε ο κ. Μιτζάλης.

Με τη σειρά του, ο κ. Ιωάννου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ομίλου Αβαξ στο μέλλον, τονίζοντας ότι «έχουμε βάλει τις βάσεις για επίτευξη σημαντικά υψηλότερης κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, καθώς οι νέες συμβάσεις που έχουμε υπογράψει ή πρόκειται να υπογράψουμε, αφορούν έργα όπου το ποσοστό των εκπτώσεων είναι πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν».

Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων και προς υπογραφή συμβάσεων υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ (από 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021), ενώ η εισηγμένη έχει πλέον περαιτέρω ρευστότητα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, από το κεφαλαιακό κέρδος που αποκόμισε από την πρόσφατη πώληση του πακέτου έργων ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra.

Εκτός από τα έργα υποδομής στο Ελληνικό, μεταξύ των νέων διαγωνισμών, στους οποίους έχει μειοδοτήσει η Αβαξ, περιλαμβάνονται το έργο ΣΔΙΤ, ύψους 370 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, εκμετάλλευση και συντήρηση της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Μυτιληναίου. Παράλληλα, ο όμιλος διεκδικεί πρόσθετες συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων ύψους αρκετών δισ. ευρώ, όπως η νέα γενιά σιδηροδρομικών έργων που έχει προκηρύξει η ΕΡΓΟΣΕ (σε κοινοπραξία με την Alstom), συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News