ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fitch: Πώς επηρεάζει τη ΔΕΗ ο μηχανισμός για το ρεύμα

Fitch: Πώς επηρεάζει τη ΔΕΗ ο μηχανισμός για το ρεύμα

Ο μηχανισμός που προωθείται στην Ελλάδα για τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος επιδεινώνει το χρηματοοικονομικό προφίλ της ΔΕΗ, εκτιμά η Fitch και θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην πιστοληπτική της αξιολόγηση εάν εφαρμοστεί χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα για παρατεταμένο διάστημα.

Όπως σημειώνει η Fitch, η αρχική πολιτική πρωτοβουλία για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, από τον Σεπτέμβριο του 2021, είχε ουδέτερη επίδραση για τις εταιρείες ρεύματος στη χώρα.

Όμως, οι πιθανές νέες εξελίξεις που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι πιο «τιμωρητικές» για τους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Παρότι η Fitch προειδοποιεί για πιέσεις στην αξιολόγηση της ΔΕΗ εάν οι πρωτοβουλίες που συζητιούνται δεν συνοδευτούν από αντισταθμιστικά μέτρα, εντούτοις τονίζει πως αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριό της. Οι αναλυτές περιμένουν κάποιον μηχανισμό αποζημίωσης που θα εφαρμοστεί ώστε να εξουδετερώνει την παρέμβαση στην τιμή της αγοράς.

Ο οίκος δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για να διαπιστώσει εάν αυτές απομακρύνονται από το βασικό του σενάριο.

Κατά τα άλλα, διαφορετικό σημείωμα της Fitch αναφέρει ότι οι πρωτοβουλίες φορολόγησης των υπερ-κερδών από το ρεύμα δεν απειλούν τις αξιολογήσεις των εταιρειών στις χώρες όπου εφαρμόζονται, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Οι εταιρείες έχουν επαρκή ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τον φόρο, σημειώνει ο οίκος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News