Business & Finance Παρασκευή 17/06/2022, 13:29
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο στη βιομηχανία 

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο στη βιομηχανία 

Άνοδο κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης που αντανακλά το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική βιομηχανία, μετά την υποχώρηση που είχε σημειώσει τον Απρίλιο.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους στις 111,4 μονάδες (από 108,8 μονάδες τον Απρίλιο) και υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (100,8 μονάδες).

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο στη βιομηχανία -1

Η βελτίωση του κλίματος έρχεται κι ενώ είχε προηγηθεί υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 4,5% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι οριακής μείωσης 0,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 108 μονάδες, έναντι 105,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 108,4 μονάδων ένα έτος πριν.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -51,3 (από -55,3) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-21,9 μονάδες).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο οι τάσεις ήταν μικτές.  Αναλυτικότερα, καταγράφηκε οριακή μείωση στη Μεταποίηση (-0,4%), εντονότερη στην παραγωγή Ηλεκτρικού ρεύματος (-19,4%) και τα Ορυχεία – Λατομεία (-21,6%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αύξηση σημειώθηκε στα Βασικά Μέταλλα (8,6%), στα Τρόφιμα (5,0%) και στα Φάρμακα (0,5%).

Νέα ενίσχυση των τιμών εισαγωγών και παραγωγού

Εντονότερη ήταν η άνοδος των τιμών εισαγωγών τον Μάρτιο, κατά 34,8% από 27,5% τον Φεβρουάριο. Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα η ενίσχυση για τις τιμές στην Ευρωζώνη (28,8% από 24,6% τον προηγούμενο μήνα).

Άνοδο σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Απρίλιο (35) από 34,4% τον Μάρτιο. Σε χαμηλότερα επίπεδα και ελαφρώς ενισχυμένες οι μεταβολές σε Ευρώπη (στην περιοχή του 19% από 17,2% τον προηγούμενο μήνα).

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο στη βιομηχανία -2

Φαρμακευτικά σκευάσματα και Αλουμίνιο κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα το α΄ τρίμηνο του 2022

Πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, με €678 εκατ. (-14% σε ετήσια βάση ), και το Αλουμίνιο, με €660 εκατ. (+47,9%) το α΄ τρίμηνο του 2022.

Το α’ τρίμηνο του 2022, σχεδόν το 83% των βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνθηκε προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ένα μόλις 5,7% προς τη Β. Αμερική.

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο στη βιομηχανία -3

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Υποχωρεί, παραμένει όμως σε ιστορικό υψηλό το επιχειρηματικό κλίμα στη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Άνοδος του οικονομικού κλίματος – υψηλότερα η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News