ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 918 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου της OTE Estate

Τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν σε 39 εκατ. ευρώ από 21,4 εκατ. ευρώ το 2020

Στα 918 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου της OTE Estate

Κατά 4%, στα 918 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου της OTE Estate κατά τη χρήση του 2021 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Τα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων υποχώρησαν κατά 1%, σε 51,5 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι υπογράφηκαν 13 νέα μισθωτήρια που αντιστοιχούν σε επιφάνεια 2.409 τ.μ.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 39 εκατ. από 21,4 εκατ. ευρώ το 2020 και τα κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκαν κατά 83%, σε 39 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις εργασίες ανακαίνισης του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ, μέσα στη χρονιά θα παραδοθούν προς χρήση ο δωδέκατος όροφος και η πρώτη πτέρυγα του κτιρίου, ενώ τέλη του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής της τρίτης πτέρυγας.

Το άλλο μεγάλο έργο της ΟΤΕ Estate, που αφορά την ανακατασκευή του κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ επί των οδών Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025, χρονοδιάγραμμα που έχει ενσωματώσει τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας.

Σε σχέση με την πορεία της αγοράς ακινήτων, η OTE Estate σημειώνει ότι η πανδημική κρίση αποδείχθηκε πρόσκαιρη, με την κτηματαγορά να έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης. Κατά τη διοίκηση της OTE Estate, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης ακινήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται, ενώ υλοποιούνται και σχεδιάζονται νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων με βασικό στόχο την αλλαγή χρήσης.

Η εταιρεία διαπιστώνει ακόμη ότι η ζήτηση υψηλών προδιαγραφών αποθηκευτικών χώρων (logistics) κυριαρχεί λόγω της αλματώδους αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε η πανδημία στις καταναλωτικές συνήθειες. Οπως ακόμη σημειώνει η OTE Estate, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει έντονο για γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, με συνέπεια να υπάρχει ανάπτυξη βιοκλιματικών γραφειακών χώρων, αλλάκαι κτιρίων μεικτής χρήσης των οποίων το απόθεμα είναι περιορισμένο, όπως ο πύργος Πειραιά, τα κεντρικά γραφεία της Kaizen κ.λπ..

Για το 2021 η ΟΤΕ Estate προχώρησε στη διανομή μερίσματος από φορολογημένα κέρδη συνολικού ποσού 20,4 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2020. Σημειώνεται ότι φέτος η εταιρεία εισέπραξε αποζημίωση ύψους 3,52 εκατ. έναντι απαίτησης για ζημίες που είχαν προκληθεί σε ακίνητα του χαρτοφυλακίου της στην Αττική από τον σεισμό του Ιουλίου 2019.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News