ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φουντώνει» η μάχη τραπεζών – fintech με νέα προϊόντα για άτοκες δόσεις 

«Φουντώνει» η μάχη τραπεζών – fintech με νέα προϊόντα για άτοκες δόσεις 

Την μάχη που κορυφώνεται μεταξύ τραπεζών και fintech εταιρειών για την προσέλκυση πελατών στον τομέα της καταναλωτικής πίστης αντανακλά η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς για τη διάθεση σε όλους τους κατόχους πιστωτικών καρτών της τράπεζας της υπηρεσίας «Μετατροπή συναλλαγών σε δόσεις».

Η υπηρεσία επιτρέπει στους κατόχους πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς να πληρώνουν σε έως και 12 δόσεις τις αγορές τους, ακόμη και στην περίπτωση που η επιχείρηση με την οποία πραγματοποιούν τη συναλλαγή δεν δίνει τη δυνατότητα δόσεων. Η δυνατότητα «Μετατροπή συναλλαγών σε δόσεις» στοχεύει να αποτελέσει «απάντηση» στην υπηρεσία αγόρασε τώρα πλήρωσε αργότερα (buy now pay later – BNPL), που λανσάρουν οι εταιρείες τεχνολογίας. Προϋπόθεση για τη χρήση της υπηρεσίας είναι η συναλλαγή να είναι άνω των 30 ευρώ και ο κάτοχος της κάρτας να είναι πελάτης του winbank web banking ή του winbank mobile app και να διαθέτει κωδικούς με τους οποίους μπορεί να μπαίνει στην εφαρμογή ακόμη και μετά την εκκαθάριση της συναλλαγής, επιλέγοντας την πληρωμή του ποσού σε δόσεις.

«Απάντηση» στο Buy Now Pay Later

Η υπηρεσία BNPL, δηλαδή οι αγορές σε δόσεις με τη χρήση χρεωστικής κάρτας, αποτελεί μια διαδεδομένη μορφή πίστωσης στο εξωτερικό και έχει έρθει και στη χώρα μας μέσω εταιρειών τεχνολογίας όπως η Finloup. H υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί μια «παραλλαγή» αυτής της υπηρεσίας, που στόχο έχει να προκαταλάβει τον χώρο των πληρωμών με δόσεις, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους πιστωτικών καρτών της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι η «Μετατροπή συναλλαγών σε δόσεις» διαφοροποιείται από την υπηρεσία πληρωμών με δόσειςπου προσέφεραν οι τράπεζες κατά τη στιγμή της αγοράς ενός προϊόντος και η οποία προϋπέθετε προηγούμενη συμφωνία της τράπεζας με τον έμπορο.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, η «Μετατροπή συναλλαγών σε δόσεις» αποτελεί έναν καινοτόμο και ευέλικτο τρόπο πληρωμής, ο οποίος διευκολύνει τον οικονομικό προγραμματισμό των κατόχων πιστωτικών καρτών στις καθημερινές τους αγορές, το σούπερ μάρκετ, τα έξοδα διακοπών, τη διασκέδασή τους, τις πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας και ασφαλίστρων, την εξόφληση άλλων υποχρεώσεών τους καθώς και όποια άλλη συναλλαγή επιθυμούν.

Πώς λειτουργεί η μετατροπή σε δόσεις

Προκειμένου κάποιος να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα αρκεί να μπει στην ψηφιακή εφαρμογή της τράπεζας και να επιλέξει την υπηρεσία «Μετατροπή συναλλαγών σε δόσεις», κλικάροντας το πλήθος των δόσεων που επιθυμεί να «σπάσει» την αγορά του είτε κατά τη στιγμή της συναλλαγής είτε μεταγενέστερα από το σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή θα πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματοποίησης της συναλλαγής. Η μετατροπή γίνεται αυτόματα και χρεώνεται με 0,30 ευρώ ανά δόση. Ετσι, αν κάποιος σπάσει ένα ποσό 100 ευρώ σε 10 δόσεις, η συνολική επιβάρυνση είναι 3 ευρώ και η χρέωση είναι μηνιαία.

Εξαίρεση από την υπηρεσία αποτελούν όλες οι αγορές που προσφέρονται ανέξοδα από την τράπεζα, όπως οι αγορές καυσίμων άνω των 300 ευρώ, οι πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου, των τελών κυκλοφορίας κ.λπ. και φυσικά κάθε άλλη αγορά που προσφέρεται ούτως ή άλλως σε δόσεις σε συνεργασία με τον έμπορο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο κάτοχος της κάρτας να επιλέξει τις αγορές που επιθυμεί να πληρώσει σε δόσεις και αφού συνεκτιμήσει τις μηνιαίες δυνατότητές του. Βασική προϋπόθεση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπερχρέωσης είναι ο καταναλωτής να πληρώνει κάθε μήνα το σύνολο του ποσού που προκύπτει ακόμα και μετά το σπάσιμο των δόσεων και να μην περιορίζεται στην πληρωμή της ελάχιστης καταβολής.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες υπηρεσίες σχεδιάζουν και άλλες τράπεζες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καταναλωτικής πίστης που τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά, αλλά και της διεύρυνσης των ψηφιακών συναλλαγών για τη στήριξη και των εσόδων από προμήθειες.

Διαβάστε επίσης: 

«Αγόρασε τώρα – Πλήρωσε αργότερα»: Η νέα υπηρεσία πίστωσης που «παρακάμπτει» τις τράπεζες

Δανεισμός εκτός τραπεζών – H νέα πραγματικότητα προβληματίζει τους επόπτες

Τράπεζα Πειραιώς: Ψηφιακή τράπεζα για 1,5 εκατ. πελάτες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News