ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από την Prodea

Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση η ΑΕΕΑΠ

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από την Prodea

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Prodea με στόχο τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της με επαγγελματικά ακίνητα με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ Αριστοτέλης Καρυτινός. Από το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο επενδυτικό κόστος, περίπου 100-150 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς, με τον επικεφαλής της Prodea να κάνει λόγο για «εντυπωσιακό επενδυτικό πλάνο».

Από τις νέες επενδύσεις ποσοστό 66% αντιστοιχεί σε συμφωνίες που έχουν συναφθεί, 17% πρόκειται να συμβασιοποιηθεί και το υπόλοιπο 17% βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Φέτος, όπως ανέφερε ο κ. Καρυτινός, η Prodea αναμένει επιπρόσθετες προσόδους από μισθώματα 23,5 εκατ. ευρώ που θα ξεπεράσουν ελαφρώς τα 26 εκατ. ευρώ το 2025.

Σε όρους επιφάνειας, οι νέες επενδύσεις των 600 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε περισσότερα από 417.000 τ.μ. από τα οποία το 62% είναι γραφεία, 25% χώροι logistics, 9% ξενοδοχεία και κατοικίες, ενώ ποσοστό 4% αφορά αναπτύξεις μικτής χρήσης. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων ακινήτων περιλαμβάνει κτήρια με «πράσινες» πιστοποιήσεις.

«Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε την τρέχουσα θετική δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις δίνοντας έμφαση σε “πράσινα” ακίνητα με στόχο η Prodea να καταστεί ο μεγαλύτερος επενδυτής πράσινων γραφείων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή» σημείωσε ο κ. Καρυτινός.

Τα έργα

Από τις νέες επενδύσεις, ξεχωρίζουν το δεύτερο κτήριο-το πρώτο έχει πωληθεί στην ασφαλιστική Generali- του συγκροτήματος της Importex στην Λεωφόρο Συγγρού που αναπτύσσει η Prodea κοινοπρακτικά με τη Dimand. Το νέο κτήριο γραφείων στο Μαρούσι που θα φιλοξενήσει την έδρα της Kaizen Gaming και θα φέρει πιστοποίηση Leed Gold, όπως και το κτήριο γραφείων 5.500 τ.μ., γνωστό ως Wave στην Λεωφόρο Συγγρού που έχει προμισθωθεί. Όσον αφορά τον Πύργο Πειραιά, που αναπτύσσει η Prodea σε κοινοπραξία με την Dimand και την EBRD, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, «θα μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα κτίρια στην Ελλάδα με μικτή χρήση» όπως ανέφερε ο CEO της Prodea. Όπως πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της έρευνας αγοράς, με την μίσθωση των καταστημάτων να έχει ολοκληρωθεί και το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο ενδιαφέρον για προμισθώσεις γραφείων.

Με στόχο επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο, η Prodea διατηρεί ποσοστό 25% στο επενδυτικό όχημα «MHV». Αυτού του είδους οι υφιστάμενες επενδύσεις είναι αξίας της τάξεως των 374 εκατ. ευρώ με στόχο να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά αφορούν ενδεχόμενες νέες επενδύσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών με υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Prodea παραμένει σταθερά προσανατολισμένη και στην αύξηση της διασποράς (free float), με το χαρτοφυλάκιό της να αντιστοιχεί σε 373 ακίνητα, εύλογης αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται σε 95%, τα ετησιοποιημένα μικτά μισθώματα ανέρχονται σε 145,6 εκατ. ευρώ και η μικτή μισθωτική απόδοση διαμορφώνεται σε 6,8%. 

Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Καρυτινός δεν επηρεάστηκε από την πανδημία, με την επίπτωση να τοποθετείται στο 2%, «γεγονός που αποτυπώνει το πολύ καλό μίγμα ακινήτων». Η συνολική μικτή αξία των βιοκλιματικών κτηρίων στο τέλος του 2022 ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ και ως ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου θα αγγίξει το 50%.

Οι αποδόσεις των ακινήτων της εταιρείας τοποθετούνται στο 7%, μέγεθος που είναι πολύ υψηλότερο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές όπου ανέρχεται στο 3% για τα γραφεία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News