ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ο Νίκος Λαβίδας νέος brand president

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ο Νίκος Λαβίδας νέος brand president

Ο Νίκος Λαβίδας αναλαμβάνει καθήκοντα Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος από τις 20 Αυγούστου 2022. 

Ο Nίκος Λαβίδας έχει διαγράψει μία επιτυχημένη και μακρά πορεία στον κλάδο των τροφίμων, κατέχοντας θέσεις ευθύνης. Από το 2009 έως το 2010, εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στην Kraft Foods Hellas. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο δυναμικό της αλυσίδας σούπερ μάρκετ I&Σ Σκλαβενίτης, όπου μέσα από διαδοχικούς ρόλους, ξεκινώντας από τη θέση του Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης έως και τη θέση του Γενικού Διοικητικού Διευθυντή συμμετείχε στην αναδιοργάνωση της εταιρείας, αλλά και σε μια σειρά στρατηγικών εξαγορών που τελικά δημιούργησαν έναν σημαντικό παίκτη μεταξύ των αλυσίδων λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατα, ο Ν. Λαβίδας εργάστηκε στην Upfield  ως Γενικός Διευθυντής υπεύθυνος για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αλβανίας καθώς και 10 ακόμη άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ο Νίκος Λαβίδας νέος brand president-1Υπενθυμίζεται ότι οι διοικητικές αλλαγές στην ΑΒ Βασιλόπουλος ήρθαν ως αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της αποχώρησης του Βασίλη Σταύρου από το «τιμόνι» της γνωστής αλυσίδας, τον Φεβρουάριο. Η ανακοίνωση που φέρεται να ξάφνιασε ακόμη και στενούς συνεργάτες του Βασίλη Σταύρου ήρθε σε μια στιγμή που τα σούπερ μάρκετ, μετά την ευφορία που προκάλεσε η αλματώδης – ελέω πανδημίας- αύξηση πωλήσεων και κερδών το 2020, βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σειρά νέων προκλήσεων με κυρίαρχη αυτή των πληθωριστικών πιέσεων και της επακόλουθης μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων. Συνθήκη που από μόνη της είναι ικανή να προκαλέσει νέες ανακατατάξεις στον κλάδο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταύρου ήταν ο δεύτερος επικεφαλής της ΑΒ που αποχώρησε, μετά την απόκτηση του δικτύου της «Μαρινόπουλος» από τον «Σκλαβενίτη», η οποία οδήγησε τον «Σκλαβενίτη» στην κορυφή και την ΑΒ Βασιλόπουλος στη δεύτερη θέση. Ο πρώτος ήταν ο κ. Λεωνίδας Βρεττάκος τον οποίο διαδέχθηκε ο κ. Σταύρου τον Οκτώβριο του 2018. 

Πηγές με γνώση υποστηρίζουν ότι ο κ. Σταύρου είχε αναπτύξει στη διοίκηση της Ahold Delhaize τον σχεδιασμό του για την ανάκαμψη της ΑΒ, ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός δεν φαίνεται να εφαρμόστηκε. Αιτία; Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση του μητρικού ομίλου είχε επικεντρωθεί στη συγχώνευση Ahold και Delhaize στις ΗΠΑ και τώρα πλέον ασχολούνται κυρίως με τις δραστηριότητες στην Ευρώπη. Έχοντας δε πλέον μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα ο ολλανδικός όμιλος μπορεί πλέον, εάν το επιθυμεί, να κινηθεί πιο επιθετικά στην Ελλάδα κυρίως «χτυπώντας» τις τιμές, ακόμη και αν αυτό του στοιχίσει σε κέρδη. 

Οι τιμές, άλλωστε, στις συνθήκες νέας κρίσης που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να αποτελέσουν το κυρίαρχο πεδίο ανταγωνισμού των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Και πέρα από τους υφιστάμενους «παίκτες» έχει ενδιαφέρον πώς θα ανακατέψει ξανά την τράπουλα η Carrefour που επανέρχεται στην ελληνική αγορά και εάν θα επιλέξει επίσης να «χτυπήσει» τις τιμές -όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν- μέσα και από τις πολλές σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτει. 

Ο Wouter Kolk, Διευθύνων Σύμβουλος Ahold Delhaize Ευρώπης & Ινδονησίας, δήλωσε σχετικά: «Η τοποθέτηση του Νίκου Λαβίδα στο τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος, διακεκριμένης εταιρείας του Ομίλου μας, στον κλάδο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Η ΑΒ έχει ισχυρά θεμέλια, πρωταγωνιστεί στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υγιεινών επιλογών, ενώ διαθέτει και ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα πιστότητας. Με τον Νίκο επικεφαλής, η ομάδα της ΑΒ ενισχύεται δυναμικά, με ένα στέλεχος που διαθέτει μακρά και επιτυχημένη πορεία στον κλάδο των τροφίμων. Ο Νίκος, με την εμπειρία και τις δεξιότητες, που αποδεδειγμένα διαθέτει είναι σε θέση να σταθμίσει τις στρατηγικές επιλογές και μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, να διασφαλίσουν την άριστη εξυπηρέτηση των πελάτων της ΑΒ. Τον καλωσορίζω στον Όμιλο Ahold Delhaize και στην ΑΒ Βασιλόπουλος.» 

Ο Jesper Lauridsen, Brand President Albert Τσεχίας και Brand Leader για την περιοχή της Κεντρικής & Νότιας Ευρώπης (CSE) δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον Νίκο στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα Brand President. Θα ενταχθεί σε μία δυνατή ομάδα με έμπειρα στελέχη στον κλάδο του λιανεμπορίου, με στόχο την καθημερινή εξυπηρέτηση εκατομμύρια πελατών.»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Λαβίδας δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που κάνω ένα τόσο σημαντικό βήμα για να γίνω μέλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, μιας εταιρείας με τόσο ισχυρή κληρονομιά στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να ενώσω τις προσπάθειές μου με την ομάδα της ΑΒ σε αυτή τη συναρπαστική και φιλόδοξη πορεία προς την απρόσκοπτη ανάπτυξή της.»

Στον νέο του ρόλο, ο Νίκος Λαβίδας θα ηγηθεί της ΑΒ Βασιλόπουλος και θα απευθύνεται στον Jesper Lauridsen.   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News