ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπλε Κέδρος: Αντίστροφη μέτρηση για τη Δημόσια Προσφορά – Μεταξύ 2,18 – 2,45 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Μπλε Κέδρος: Αντίστροφη μέτρηση για τη Δημόσια Προσφορά – Μεταξύ 2,18 – 2,45 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την δημόσια προσφορά νέων μετοχών της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ μέσω της οποίας θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία στοχεύει να αντλήσει περίπου 16,7 εκατ. ευρώ τα οποία θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση δύο νέων επενδύσεων σε Αθήνα και Μονεμβάσια.

Σήμερα, Παρασκευή, ανακοινώθηκε το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών βάσει των ενδεικτικών προσφορών που έλαβε ο Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος (Optima Bank). Ειδικότερα η κατώτατη τιμή του εύρους είναι τα 2,18 ευρώ ανά μετοχής και η ανώτατη τιμή τα 2,45 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι ειδικοί (θεσμικοί) επενδυτές και θα είναι βέβαια η ίδια και για τους ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση.

Στόχος είναι μετά την ολοκλήρωσης της διαδικασίας να έχει επιτευχθεί το όριο της ελεύθερης διασποράς που θέτει ο νόμος για τις ΑΕΕΑΠ, δηλαδή το 25% του μετοχικού κεφάλαιού. Οι δύο βασικοί μέτοχοι, Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης, σήμερα ελέγχουν από 45% της Μπλε Κέδρος έκαστος και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα περιορίσουν το ποσοστό τους στο 37,5%.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Δημόσια Προσφορά θα ανοίξει τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουνίου, ενώ στόχος είναι η διαπραγμάτευση των μετοχών στην Κύρια Αγορά του ΧΑ να ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

  • Δευτέρα 6 Ιουνίου: Έναρξη Δημόσιας Προσφοράς
  • Τετάρτη 8 Ιουνίου: Λήξη Δημόσιας Προσφοράς – Ανακοίνωση της Τιμής Διάθεσης και κατανομή των Νεών Μετοχών
  • Παρασκευή 10 Ιουνίου: Αποδέσμευση κεφαλαίων επενδυτών και καταβολή αντιτίμου από τους επενδυτές – Παράδοση των μετοχών στους επενδυτές – Δημοσίευση ανακοίνωσης για την επίτευξη διασποράς
  • Τρίτη 14 Ιουνίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ΧΑ

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια

Με βάση την ανώτατη τιμή, που ορίσθηκε από το Συντονιστή Κύριο Ανάδοχο και την Εκδότρια σε 2,45 ευρώ ανά Νέα Μετοχή, τα έσοδα θα ανέλθουν έως το ποσό των 17,64 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έξοδα της έκθεσης υπολογίζονται σε περίπου 950 χιλ. ευρώ και η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο ποσό ως εξής:

Περί τα 8 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 117 δωματίων σε ιδιόκτητο κτίριο σταθμού αυτοκινήτων με κηρυγμένες διατηρητέες όψεις επί των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου στην περιοχή Μακρυγιάννη του Δήμου Αθηναίων. Το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και ο προϋπολογισμός της επένδυσης, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του ξενοδοχείου, εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα έσοδα της Αύξησης και εν μέρει (περίπου 2 εκατ. ευρώ) με ίδια κεφάλαια της εταιρείας και με τραπεζικό δανεισμό. Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης του. Σημειώνεται ότι, για τον ενδεχόμενο τραπεζικό δανεισμό δεν υπάρχει καμία συμφωνία με πιστωτικό ίδρυμα.

Περί τα 7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση τουριστικής μονάδας σε ιδιόκτητη παραλιακή έκταση περίπου 18 στρεμμάτων στον οικισμό Ξιφιά της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβάσιας. Το έργο αποτελείται από επιμέρους οικιστικά συγκροτήματα και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Ο προϋπολογισμός του έργου, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία της τουριστικής μονάδας, ανέρχεται σε 20 εκατ. ενώ το συνολικό χρονικό διάστημα υλοποίησής του εκτιμάται σε 36 μήνες. Η εν λόγω επένδυση θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα έσοδα της Αύξησης (7 εκατ. ευρώ) και εν μέρει με ίδια κεφάλαια της εταιρείας και με τραπεζικό δανεισμό (13 εκατ. ευρώ). Και εδώ η εταιρεία σημειώνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συμφωνία με πιστωτικό ίδρυμα για τον ενδεχόμενο τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Στο χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος σήμερα περιλαμβάνονται 24 κτίρια εκ των οποίων τα 20 είναι μισθωμένα καθώς και δέκα γήπεδα / οικόπεδα (το ένα μισθωμένο), με το σύνολο του καθαρού ενεργητικού να αγγίζει τα 98 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ εισέπραξε 4,75 εκατ. ευρώ από ενοίκια το 2021.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα επενδυτικά ακίνητα του ομίλου βρίσκονται κατά 91,21% στο νομό Αττικής και περιλαμβάνουν 10 καταστήματα, δύο γραφεία, ένα σταθμό αυτοκινήτων, έξι ξενοδοχεία, τρία οικιστικά ακίνητα, δύο βιομηχανικά ακίνητα, και τρία διατηρητέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο της εταιρείας είναι το ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC, που βρίσκεται επί της οδού Φαλήρου στην περιοχή Μακρυγιάννη.  To δεκαόροφο ξενοδοχείο ύψους 33 μέτρων για το οποίο υπάρχουν δικαστικές και διοικητικές ενέργειες που δημιουργούν νομική αβεβαιότητα. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ακίνητο υπάρχει απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την αφαίρεση δύο ορόφων, μετά από προσφυγές κατοίκων της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η εύλογη αξία του ξενοδοχείου την 31.12.2021 ανερχόταν σε 25 εκατ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 24,91% της συνολικής εμπορικής αξίας των ακινήτων της Μπλε Κέδρος, «έχοντας απομειωθεί κατά ποσοστό 13% λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News