ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal Holdings: Άλλες δύο εξαγορές στα σκαριά

Ideal Holdings: Άλλες δύο εξαγορές στα σκαριά

Σε δύο ακόμη εξαγορές μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς στοχεύει η Ideal Holdings, έχοντας, βεβαίως, στο «ραντάρ» της πολύ περισσότερες εταιρείες, εντός κι εκτός Ελλάδας, από διάφορους κλάδους. 

Η μία πάντως από τις δύο επόμενες εξαγορές θα αφορά τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, καθώς η Ideal Holdings αφενός θεωρεί ότι πρόκειται για κλάδο με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης, αφετέρου εκτιμά ότι πρόκειται για έναν κατακερματισμένο κλάδο που χρειάζεται να αποκτήσει ένα κρίσιμο μέγεθος. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ADACOM που προϋπήρχε στην Ideal Holdings πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος με την είσοδο του fund Virtus πριν από έναν περίπου χρόνο, πρόσφατα εξαγοράσθηκε έναντι 6 εκατ. ευρώ η εταιρεία Netbull. 

Αν και ο πρόεδρος της Ideal Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για τα μεγέθη της εισηγμένης το 2022, λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την πορεία των εταιρειών που ανήκουν στην Ideal Holdings. 

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα παραγωγής μεταλλικών πωμάτων από την Astir Vitogiannis και πλέον και την Coleus Packaging οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 75 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 11-12 εκατ. ευρώ, λόγω του πολύ ισχυρού εξαγωγικού χαρακτήρα της εν λόγω δραστηριότητας και της αυξημένης ζήτησης για γυάλινες συσκευασίες (που απαιτούν μεταλλικό πώμα) έναντι του αλουμινένιου κουτιού. 

Χρονιά με ρεκόρ ανάπτυξης σημειώνει μέχρι στιγμής η Three Cents, η εταιρεία παραγωγής premium mixers (αναψυκτικά για τη χρήση σε κοκτέιλ). Μάλιστα, αν και στην Ελλάδα αναμένεται η εταιρεία να κάνει ρεκόρ πωλήσεων, οι πωλήσεις της στο εξωτερικό προβλέπεται ότι θα υπερβούν αυτές της εγχώριας αγοράς. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της Three Cents εξάγονται σε 34 χώρες και στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του σήματος σε διεθνές επίπεδο έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα η εταιρεία να αποτελέσει στόχο εξαγοράς μεγάλου πολυεθνικού παίκτη του κλάδου των ποτών. Το 2021 η Three Cents έκανε πωλήσεις 7,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA της διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ. 

Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών για τις εταιρείες κυβερνοασφάλειας ήταν 17,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 2,4 εκατ. ευρώ.

Εκτιμήσεις πάντως για την πορεία της Ideal Holdings για το σύνολο του έτους σχεδιάζει να ανακοινώσει η εισηγμένη με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2022. 

Συνολικά μέχρι σήμερα η Ideal Holdings υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει επενδύσει περί τα 100 εκατ. ευρώ με βασικούς άξονες της επενδυτικής της στρατηγικής τους ακόλουθους: 

–          επένδυση σε πλειοψηφικό ποσοστό και ιδανικά 100%, 

–          συμφωνία παραμονής της διοικητικής ομάδας, του business plan και των δεικτών απόδοσης (KPIs), 

–          ταύτιση της διοικητικής ομάδας με την συμμετοχή σε μετοχικό επίπεδο στην IDEAL Holdings, 

–          συντηρητική μόχλευση των εταιρειών, 

–          αύξηση των μεγεθών με οργανική ανάπτυξη αλλά και μέσω εξαγορών, 

–          εξαγορές άλλων ομοειδών εταιρειών με σκοπό την δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της Ideal Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους στις εταιρείες στόχους θα πρέπει να υπάρχει και προοπτική εξόδου της Ideal Holdings από αυτές, καθώς ο κύκλος της παραμονής σε αυτές είναι 4-5 χρόνια. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News