ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Προχώρα το σχέδιο για τις οπτικές ίνες – Στόχος τα 3 εκατ. σπίτια στην πενταετία

ΔΕΗ: Προχώρα το σχέδιο για τις οπτικές ίνες – Στόχος τα 3 εκατ. σπίτια στην πενταετία

Σε πλήρη εξέλιξη μπαίνει το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ για την επέκτασή της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών μέσω της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) το οποίο θα αξιοποιούν οι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας. 

Όπως είπε χθες στο συνέδριο ITC ο αναπληρωτής CEO της ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης, στόχος είναι το δίκτυο, που θα αναπτυχθεί πάνω από τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, να καλύψει τρία εκατομμύρια κτίρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. 

Η αρχή θα γίνει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και στη συνέχεια το δίκτυο θα επεκταθεί και στην περιφέρεια, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη στον Δήμο Περιστερίου όπου θα λειτουργήσει πιλοτικά το πρόγραμμα. 

Όπως δήλωσε ο κ. Πατεράκης ήδη έχουν τοποθετηθεί 25 χλμ δικτύου που καλύπτουν 5.000 σπίτια στο Περιστέρι, τα οποία από το τέλος Ιουνίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γρήγορο Internet. Στόχος είναι το πιλοτικό να φτάσει άμεσα στα 15.000 σπίτια και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει καλυφθεί ολόκληρος ο Δήμος Περιστερίου. 

«Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου για να καλύψουμε 10 δήμους και 450.000 νοικοκυριά μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες», τόνισε ο αναπληρωτής CEO της ΔΕΗ συμπληρώνοντας πως η υπέργεια ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ίνας είναι τρεις φορές πιο γρήγορη από την ανάπτυξη των δικτύων υπόγεια. 

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα λειτουργεί ως πάροχος χονδρικής και έτσι δεν θα παρέχει υπηρεσίες απευθείας σε πελάτες. Θα «νοικιάζει» το δίκτυο της στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και σ’ αυτό το πλαίσιο η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Nova-Wind. «Εκτιμούμε ότι μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική εφαρμογή που τρέχουμε ήδη στην Αττική, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι πιλοτικές διαθέσεις αυτών των υπηρεσιών, με γνώμονα να συνεχίσουμε στην εκπόνηση του υπόλοιπου προγράμματος», εξήγησε, σημειώνοντας ότι και οι υπόλοιποι πάροχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Υπολογίζεται ότι για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών θα επενδυθούν περί τα 850 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Τα 530 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ομολογιακό δάνειο και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, όπως σημείωσε ο κ. Πατεράκης. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News