Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 12:28
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bloomberg: Ο Τέλης Μυστακίδης εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς που ερευνούν οι ΗΠΑ

Bloomberg: Ο Τέλης Μυστακίδης εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς που ερευνούν οι ΗΠΑ

Σε υποθέσεις διαφθοράς εμπλέκουν οι αμερικανικές αρχές τον πρώην επικεφαλής του τμήματος χαλκού της Glencore, Τέλη Μυστακίδη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι αμερικανικές υποθέσεις διαφθοράς και χειραγώγησης της αγοράς κατά της Glencore περιλαμβάνουν κατηγορίες γύρω από τη συμπεριφορά δύο πρώην στελεχών του γίγαντα των εμπορευμάτων, οι οποίοι βρίσκονταν σε ανώτερες θέσεις στην εταιρεία για πάνω από μία δεκαετία και έφυγαν ως δισεκατομμυριούχοι. Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος κορυφαίων στελεχών της Glencore, στο πλαίσιο των υποθέσεων για τις οποίες η εταιρεία δήλωσε ένοχη την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά στα νομικά έγγραφα οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι δύο πρώην στελέχη –ο ένας περιγράφεται ως ο επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου και ο άλλος ως ανώτερο στέλεχος στο τμήμα χαλκού και ψευδαργύρου με ελληνική και βρετανική υπηκοότητα- ενεπλάκησαν προσωπικά σε διαφθορά.

Από τις περιγραφές, αναγνωρίζονται ο Alex Beard, πρώην επικεφαλής πετρελαίου της Glencore και ο Τέλης Μυστακίδης, σημειώνει το Bloomberg.

Bloomberg: Ο Τέλης Μυστακίδης εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς που ερευνούν οι ΗΠΑ-1

Τα έγγραφα, τα οποία η Glencore στη μία περίπτωση αναγνώρισε ότι είναι αληθή και στην άλλη συμφώνησε να μην αρνηθεί στο πλαίσιο της ομολογίας ενοχής της, μιλούν για μια διαδεδομένη και επίμονη κουλτούρα δωροδοκιών, που δεν περιοριζόταν σε τοπικούς μεσάζοντες ή μεμονωμένους traders, αλλά διαιωνιζόταν από κάποια από στελέχη της Glencore στις πιο υψηλές θέσεις.

Beard και Μυστακίδης δούλευαν στην Glencore για δεκαετίες και ήταν ανάμεσα στους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην CEO Ivan Glasenberg, πριν από την αποχώρησή τους, περίπου πριν από τρία χρόνια.

Στα έγγραφα, οι αμερικανικές αρχές μιλούν για το «Στέλεχος 3» που ενεπλάκη σε ένα σχέδιο για τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων στο Κονγκό. Το στέλεχος αντάλλαξε emails με τον πράκτορα της Glencore στη χώρα, με εκείνον να λέει ότι «χρειαζόμαστε πολιτική πίεση» στο πλαίσιο μιας διαφωνίας για ένα συμβόλαιο και να προτείνει «ένα λογικό ποσό πυρομαχικών» για να προχωρήσει η υπόθεση. Μονάδα της Glencore έκανε πληρωμή 500.000 δολαρίων μερικές ημέρες αργότερα.

Το έγγραφο περιγράφει το «Στέλεχος 3» σαν έναν υπήκοο Ελλάδας και Βρετανίας που δούλευε στο τμήμα χαλκού και ψευδάργυρου της Glencore από το 1993 έως το 2018. Ο Τέλης Μυστακίδης ταιριάζει στην περιγραφή. «Εκδηλωτικός, γοητευτικός και πολύγλωσσος, εντάχθηκε στη Glencore τον Μάρτιο του 1993, διορίστηκε συνεπικεφαλής χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου το 2000 και συνταξιοδοτήθηκε το 2018», είναι ο τρόπος με τον οποίο τον περιγράφει το Bloomberg. Με εκτιμώμενη περιουσία 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από το μερίδιό του στη Glencore, βρέθηκε στην 71η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων των Sunday Times φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι πλουσιότεροι Έλληνες του Λονδίνου: Ο πόλεμος έφερε τα πάνω-κάτω στο κλαμπ των billionaires

Η πλουσιότερη Ελληνίδα και ο Έλληνας που κέρδισε 1,3 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News