Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 08:42
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H μεγάλη επιστροφή των κατασκευαστών στο real estate 

H μεγάλη επιστροφή των κατασκευαστών στο real estate 

Εσοδα και σημαντικά κέρδη από τον κλάδο του real estate θεωρούν ότι μπορούν να αποκομίσουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Επειτα από σχεδόν μία δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας, ως επί το πλείστον, απείχαν από την αγορά ακινήτων, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σημαντικές κινήσεις επιστροφής των τεχνικών εταιρειών σε μια αγορά που ανέκαθεν αποτελούσε φυσική προέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, η ανάκαμψη των αξιών και η επιστροφή της ζήτησης για διάφορες κατηγορίες ακινήτων, κυρίως όμως η αίσθηση ότι πλέον είναι ευκολότερη υπόθεση η εύρεση επενδυτών και αγοραστών για το τελικό προϊόν και μάλιστα σε υψηλές τιμές, αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της εξέλιξης αυτής.

Η Reds, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, αποτελεί σήμερα βασικό σκέλος της στρατηγικής για την ενίσχυση της κερδοφορίας της εισηγμένης, έπειτα από μια ιδιαίτερα «ταραχώδη» περίοδο. Μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης υπό τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, πριν από έναν και πλέον χρόνο, έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κρίσιμη «μαγιά» νέων επενδύσεων που θα παράγουν αξιόλογα και, το σημαντικότερο, επαναλαμβανόμενα έσοδα για την εταιρεία και τον όμιλο σε βάθος χρόνου. Αυτά θα προέλθουν από την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου και από την ανάπτυξη της έκτασης στην πρώην αεροπορική βάση στις Γούρνες του Ηρακλείου της Κρήτης, όπου ουσιαστικά δρομολογείται ένα «μίνι Ελληνικό», καθώς θα συνδυάζονται τουριστικές χρήσεις (ξενοδοχείο, μαρίνα κ.τ.λ.) με τη λειτουργία καζίνο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο της ανάπλασης και αναβάθμισης της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2025. Πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με το τίμημα που καταβλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για την εξασφάλιση της παραχώρησης του ακινήτου για περίοδο 40 ετών (με δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον 10 χρόνια), το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στις Γούρνες της Κρήτης θα απαιτηθεί περίοδος της τάξεως των πέντε έως επτά ετών έως ότου ωριμάσει η επένδυση, με τη διοίκηση της Reds να εκτιμά ότι θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση των σχετικών έργων μέχρι το 2027-2028.

Αμεσότερη χρονικά αναμένεται να είναι η επένδυση για την ανάπτυξη των πρώην κτημάτων Καμπά στην Κάντζα της Παλλήνης, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες πολεοδομικής ωρίμανσης. Το «φιλέτο» των 315 στρεμμάτων αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μετά. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την Deloitte η επικαιροποίηση της μελέτης για το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου, χωρίς αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Ετσι, από τα 89.000 τ.μ. δομήσιμων επιφανειών που θα κατασκευαστούν, τα 51.000 τ.μ. πρόκειται να αφορούν «πράσινα» κτίρια γραφείων, ένα μικρό ξενοδοχείο 20 δωματίων, εμπορικούς χώρους και καταστήματα εστίασης επιφάνειας 16.400 τ.μ., καθώς και 25.000 τ.μ. πολιτιστικών χώρων, όπως μουσεία. Ενα επιπλέον 60% της έκτασης θα αφορά κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και 22% θα καλυφθεί από χώρους στάθμευσης. Από τα συνολικά 138 στρέμματα που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της επένδυσης, προβλέπονται 53 στρέμματα υπαίθριων χώρων και πλατειών, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της έκτασης θα γίνει πάρκο πρασίνου. Το ύψος της επένδυσης για το Cambas Project αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Πολυτελείς κατοικίες και τουριστικά ακίνητα 

Στην πιο ενεργό παρουσία της στην αγορά ακινήτων έχει στραφεί τον τελευταίο χρόνο και η «Αβαξ», η οποία είχε υλοποιήσει σημαντικές αναπτύξεις ακινήτων κατά τη δεκαετία του 2000, μεταξύ των οποίων και ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών στις Σπέτσες. Σήμερα η εισηγμένη, μέσω της θυγατρικής της, Avax Development, σχεδιάζει την αξιοποίηση ιδιόκτητου οικοπέδου επιφάνειας 2,2 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση συγκροτήματος 16 πολυτελών διαμερισμάτων, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ. Η εισηγμένη έχει σε εξέλιξη μία ακόμα επένδυση στην αγορά κατοικίας, καθώς δρομολογεί την ανάπτυξη μιας ακόμα ιδιόκτητης έκτασης στην περιοχή των Χανίων. Εκεί θα κατασκευαστεί συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών.

Η Avax Development έχει επενδύσει και στην εταιρεία 3V, η οποία πρόκειται να αναπτύξει έκταση 18,7 στρεμμάτων (πρώην ΒΕΛΚΑ) στην παλιά βιομηχανική ζώνη του Φαλήρου. Στο ακίνητο αυτό σχεδιάζεται μια μεικτή ανάπτυξη κατοικιών και γραφείων, συνολικής επιφάνειας 57.500 τ.μ. (επιμερισμένη σε επτά διαφορετικά κτίρια), με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. Στην 3V συμμετέχουν επίσης το σχήμα Dimand – EBRD με ποσοστό 55%, όπως επίσης και ο ίδιος ο Χρ. Ιωάννου, μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της «Αβαξ», ενώ 10% διαθέτει και η κ. Δήμητρα Δαυίδ.

Αντίστοιχα, η Intrakat έχει αναδείξει τον τομέα του real estate και συγκεκριμένα των τουριστικών ακινήτων σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δραστηριότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό, από το τέλος του 2021 η εταιρεία εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο Milos στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μισθώνει το ακίνητο από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Επίσης, στις αρχές του 2024 δρομολογεί την ολοκλήρωση επένδυσης για την ανέγερση ξενοδοχείου 200 κλινών στη Μύκονο, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει το νέο «πράσινο» κτίριο γραφείων που η εταιρεία ανακατασκευάζει στην οδό Ιπποκράτους. Πρόκειται για ακίνητο που έχει μισθωθεί για περίοδο 20 ετών (με δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης για άλλα 20 χρόνια) από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Στο κτίριο των εννέα ορόφων έχει ήδη συμφωνήσει να εγκατασταθεί ως μισθωτής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καταλαμβάνοντας περίπου το 80% της συνολικής επιφάνειας των 7.300 τ.μ. Σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται και για την ενοικίαση των υπόλοιπων χώρων του κτιρίου. Το ύψος της επένδυσης για την ανακατασκευή του ακινήτου και την υλοποίηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Intrakat: Κλειδώνει το έργο των 85,6 εκατ. ευρώ για το «Ρέμα Ραφήνας»

Premia: Αγόρασε τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Δούκα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News