Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 13:23
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιος Ελληνας επιχειρηματίας πάει στο Νταβός

Ποιος  Ελληνας επιχειρηματίας πάει στο Νταβός

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Τιτάν, εκπροσωπεί το ελληνικό επιχειρείν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που επιστρέφει στο Νταβός της Ελβετίας, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, λόγω του κορωνοϊού.

Το Φόρουμ του 2022 είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Ιανουάριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Έτσι, αντί για το συνηθισμένο χιονισμένο τοπίο, οι συμμετέχοντες βλέπουν φέτος την ανοιξιάτικη εκδοχή του Νταβός.

Για τους τακτικούς θαμώνες, αυτή η σύνοδος του Νταβός μοιάζει αρκετά διαφορετική και όχι μόνο λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα συμμετάσχει καθώς βρίσκεται σε ταξίδι στην Ασία, ο Jamie Dimon της JP Morgan επίσης δεν μπορεί να παρευρεθεί γιατί έχει την ετήσια παρουσίαση της τράπεζας σε επενδυτές, ενώ η κινεζική αποστολή είναι σημαντικά περιορισμένη, λόγω των lockdowns και των χαμηλών τόνων που τηρούν οι τιτάνες της κινεζικής τεχνολογίας.  Και βέβαια, ηχηρή είναι η απουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και των Ρώσων ολιγαρχών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια σημαντική παρουσία στο Νταβός.

Αισθητή, πάντως, είναι η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελβετία, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε δείπνο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και να πραγματοποιεί συναντήσεις με τον CEO του επενδυτικού ταμείου Mubadala, Χαλντούν Χαλίφα Αλ Μπουμπάρακ, τον Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates, τον CEO της Jigsaw Τζάρεντ Κόεν και τον CEO της εταιρείας μεταφοράς και αποθήκευσης πρώτων υλών Trafigura, Τζέρεμι Γουάιρ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επίσης ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης, «το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι παρά πολύ αυξημένο, η χώρα μας για πρώτη φορά έχει δικό της χώρο στο Νταβός, το ελληνικό σπίτι», αποκαλύπτοντας ότι περισσότερες από 100 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συναντήσουν τον ίδιο και τους άλλους υπουργούς, κ.κ. Δήμα και Πλακιωτάκη.

Από τη  λίστα των συμμετεχόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους διοργανωτές του Φόρουμ προκύπτει ότι στο Νταβός συμμετέχει ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Τιτάν και πρόεδρος του ΣΕΒ.

Στη λίστα αναφέρονται επίσης ως συμμετέχοντες από την Ελλάδα οι Saji Khoury και Samer S. Khoury του κατασκευαστικού ομίλου CCC, ο οποίος ως γνωστόν έχει την έδρα του στην Αθήνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ποιους θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός

Α. Γεωργιάδης: Άνω των εκατό εταιρειών ενδιαφέρονται για συναντήσεις στο Νταβός

Νταβός – Ι. Σμυρλής: Παρουσίασε την εξωστρέφεια και την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News