Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 09:06
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Ξεκινούν τα έργα υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος 

Ελληνικό: Ξεκινούν τα έργα υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος 

Το έργο του Ελληνικού προχωρά κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ο ανάδοχος για τα έργα υποδομών ξεκινά τις εργασίες για τα πρώτα 200 μέτρα υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Αυτό επεσήμανε χθες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη παρουσίαση του The Ellinikon Expierence Center. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αν και υπάρχει το γενικότερο περιβάλλον αστάθειας, οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, το έργο προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα και είναι πλήρως εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά.

«Εχουμε αυτή την στιγμή διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το ομόλογο, όπως και περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχουμε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από τις προπωλήσεις των κατοικιών. Το αν θα προχωρήσουμε σε νέα ομολογιακή έκδοση φέτος ή το 2023 θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες στις αγορές, δεδομένου ότι θέλουμε να αξιοποιούμε το βέλτιστο όσον αφορά τη διαχείριση των κεφαλαίων για το έργο», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Στον σχεδιασμό για τα έργα προβλέπεται ότι πιθανότατα τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν τα έργα εκσκαφών και θεμελιώσεων για τον Πύργο Κατοικιών και στη συνέχεια, μετά και τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες το Μάρτιο του 2023 θα έχει «κλείσει» η ανέγερση.

Για το θέμα του αυξημένου κόστους κατασκευής ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda σχολίασε ότι «γνωρίζουμε ότι αυτή την στιγμή η αγορά είναι σε πίεση και αν τα κόστη ξεφύγουν υπερβολικά θα βρούμε από κοινού λύσεις με τους αναδόχους, οι οποίοι με βάση την προσφορά αναλαμβάνουν εκείνοι το ρίσκο. Σε αυτή τη φάση κάνουμε τους διαγωνισμούς γρήγορα για να κλείσουμε τις συμφωνίες με τους εργολάβους και να ξεκινήσει η κατασκευή την επόμενη χρονιά ώστε μέχρι τότε να έχει ισορροπήσει η κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι αν το πρόβλημα της αύξησης του κόστους επιμείνει είμαστε εδώ να βρούμε από κοινού λύσεις και δεν είμαστε σε καμία περίπτωση υπέρ των νομικών οδών».

Η Lamda Malls  

Εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και σε σχέση με τη δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων, η οποία μελλοντικά θα οδεύσει χωριστά προς το Χρηματιστήριο, μέσω της Lamda Malls.

Σημειώνεται ότι χθες ο όμιλος ανακοίνωσε την εξαγορά του υπόλοιπου 31,7% της Lamda Malls από την Värde Partners έναντι τιμήματος 109 εκατ. ευρώ. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Lamda Malls περιλαμβάνονται τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, ενώ στο μέλλον θα ενταχθεί και το The Mall Athens μετά την ανακαίνισή του ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός τριετίας. 

Ο κ. Αθανασίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιπλέον ενίσχυσης της εταιρείας εμπορικών κέντρων. «Η εταιρεία θα εξετάσει την περίπτωση εξαγοράς νέων ποιοτικών ακινήτων, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο CEO της Lamda Development τα τρία υφιστάμενα εμπορικά της κέντρα βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης μετά την πανδημία. O Aπρίλιος έκλεισε πιο ψηλά από τον αντίστοιχο μηνα του 2019 για το Golden Hall στο Μαρούσι και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη, κινείται το The Mall Athens. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οδυσσέας Αθανασίου: Το πρώτο δείγμα γραφής της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού άνοιξε τις πύλες του

Ο ρόλος των Bouygues και Intrakat στο Ελληνικό

Προχωρά η σύμβαση για το καζίνο στο Ελληνικό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News