ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli Follie: Το σκάνδαλο, η ολιγωρία και το κόστος

Folli Follie: Το σκάνδαλο, η ολιγωρία και το κόστος

Στις 5 Μαΐου του 2018 ένα μικρό ξένο επενδυτικό κεφάλαιο αποκάλυπτε το σκάνδαλο της Folli-Follie κατακρημνίζοντας το μύθο της ελληνικής πολυεθνικής. Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια για να έρθουν στο φως πράγματα που σιγοψιθύριζε από τότε η αγορά όπως περί πιθανής πολιτικής κάλυψης ή ανοχής και εν πάση περιπτώσει αδικαιολόγητης ολιγωρίας όλων των εμπλεκομένων, ορκωτών λογιστών, των εποπτών αυτών, χρηματιστηρίου, επιτροπής κεφαλαιαγοράς αλλά και της πολιτικής τους ηγεσίας.

Για ολιγωρία κατηγορήθηκε πρώτη η διοίκηση της τότε Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που χρειάστηκε τρεις εβδομάδες -και μάλιστα αίτημα της ίδιας της Folli-Follie- προκειμένου να θέσει σε αναστολή την διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο. To hedge fund QCM αποκάλυψε το σκάνδαλο στις 5 Μαΐου του 2018 και η αναστολή έγινε 20 μέρες μετά. Στο διάστημα αυτό φούντωσαν οι φήμες περί ενδεχόμενης πολιτικής κάλυψης των Κουτσολιούτσων. 

Τρεις μήνες χρειάστηκε η Alvarez & Marsal να διαπιστώσει πως ο κύκλος εργασιών το 2017 δεν ήταν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ όπως είχε δηλωθείς τον ισολογισμό αλλά μόλις 359 εκατομμύρια και πως τα 260 εκατομμύρια λειτουργικών κερδών ήταν ζημιές 115 εκατομμυρίων. Επιπλέον τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού success story δεν ήταν 2,7 δισεκατομμύρια όπως είχαν δηλωθεί άλλα 794 εκατομμύρια. Οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διπλάσιες από τα 302 εκατομμύρια που είχαν δηλωθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα μόλις 176 εκατομμύρια έναντι 328 που ισχυριζόταν η τότε διοίκηση.

Πέρασε περισσότερος από ένας χρόνος για να ασκηθούν διώξεις παρά κάποιες αναφορές έστω και καθυστερημένα στα τέλη του καλοκαιριού του 2018 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες αλλαγές διοικήσεων, ακόμα και να νομοθετήσει πέρσι η κυβέρνηση, προκειμένου να αποστειρωθεί το διοικητικό συμβούλιο από την εικαζόμενη επιρροή των βασικών μετόχων.

Πλήγμα αξιοπιστίας

Την ίδια ώρα στο εξωτερικό η αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά και των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης των ελληνικών επιχειρήσεων δεχόταν πλήγμα με υψηλό κόστος.

Αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν οι επικεφαλής δεκάδων ελληνικών εισηγμένων που ταξίδεψαν τον Ιούνιο του 2018 στη Νέα Υόρκη για το καθιερωμένο ετήσιο ελληνικό road show του χρηματιστηρίου και διαπίστωσαν πως οι χειρότεροί τους φόβοι ήταν αληθινοί: οι επενδυτές αμφισβητούσαν ευθέως την αξιοπιστία των χρηματοοικονομικών στοιχείων των ελληνικών εισηγμένων και συχνά ακόμα και με σκωπτικό τρόπο σχολίαζαν την υπόθεση της Folli-Follie.

Τουλάχιστον δύο μεγάλες ελληνικές εισηγμένες, με πολύ μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους να πραγματοποιείται στο εξωτερικό, εκτίμησαν πως η υπόθεση της Folli-Follie τους στοίχισε από 100 έως 250 μονάδες βάσης επιπλέον στο κόστος δανεισμού τους. Και αυτά σε μία περίοδο που η χώρα επιχειρούσε να βάλει πίσω τις περιπέτειες του πρώτου εξάμηνου του 2015, τις νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, που οδήγησαν ξένους επενδυτές σε συντριπτικές ζημίες, και να επιταχύνει προς το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι.

Η Folli-Follie ακόμα και σήμερα αποτελεί θλιβερό μνημείο ολιγωρίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών όχι μόνον να αποφύγουν ένα τέτοιο σκάνδαλο αλλά και να αντιδράσουν κατάλληλα έστω στον απόηχό του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News