Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 21:26
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Shell: Και νέα απομείωση της αξίας ενεργητικού της

Shell: Και νέα απομείωση της αξίας ενεργητικού της

Σε απομείωση της αξίας του ενεργητικού της κατά 4,5 δισ.δολάρια θα προχωρήσει η Royal Dutch Shell προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα παρουσιάσει ξανά εξασθενημένα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύει ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο πετρελαϊκός γίγαντας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δραστηριότητές του στον χώρο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παρουσιάσουν ζημίες για τρίτο συναπτό τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες της οικονομικής του χρήσης που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα στο τμήμα εμπορίας καυσίμων θα είναι κατώτερα του μέσου όρου. 

Η προειδοποίηση της Shell αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι και αυτό το τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις επιχειρήσεις στον χώρο πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού τα περιοριστικά μέτρα έχουν σταματήσει και πάλι τις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα παρά το γεγονός ότι η τιμή brent έχει σταθεροποιηθεί καλύπτοντας μέρος των φετινών απωλειών της και καταγράφοντας κέρδη περίπου 20% στο τελευταίο τρίμηνο, κινούμενη γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε για λίγο κάτω από τα 20 δολάρια τον Απρίλιο. 

Η νέα απομείωση της αξίας ενεργητικού της Shell έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη των 18,8 δισ.δολαρίων στην οποία είχε προβεί στην αρχή του έτους. Επίσης, η εταιρεία αναγκάστηκε τον Απρίλιο να διακόψει την καταβολή μερίσματος στους μετόχους της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η εταιρεία βρίσκεται τώρα στο μέσον αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της να επιταχύνει τις επενδύσεις της σε ενέργεια χαμηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα, λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας. Επισης, είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας. Αντίστοιχες κινήσεις έχει κάνει και η ΒΡ, η οποία περιέκοψε 10.000 θέσεις εργασίας ήτοι το 14% του εργατικού δυναμικού της, μαζί με σχέδιο να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Τόσο η Shell όσο και η ΒΡ έχουν σηματοδοτήσει ότι η πανδημία θα επιταχύνει τη στροφή προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News