ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ithax – Mondee: Ένα φωτεινό παράδειγμα για τις SPAC του Nasdaq έχει ελληνική υπογραφή 

Η αξία της Mondee ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Ithax – Mondee: Ένα φωτεινό παράδειγμα για τις SPAC του Nasdaq έχει ελληνική υπογραφή 

Μέχρι τα μέσα Ιούνιου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της εξαγοράς της τεχνολογικής εταιρείας Mondee που δραστηριοποιείται στον τομέα των ταξιδιωτικών κρατήσεων από την ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), Ithax. 

To deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκε και άλλη μια επένδυση στο συγκεκριμένο σχήμα από τις Elliott Management και Siris Capital, η οποία χαιρετίστηκε από τους Financial Times ως ένα «φωτεινό παράδειγμα» σε μια αγορά που έχει αποκτήσει πολύ κακό όνομα. 

Σκοπός των SPACs είναι η συγχώνευση με μια μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία με τη μέθοδο της αντίστροφης συγχώνευσης εισάγει τις μετοχές της στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εναλλακτική οδό εισόδου στο χρηματιστήριο μιας εταιρείας σε σχέση με την αρχική δημόσια προσφορά (IPO).

Αν και ως επενδυτική επιλογή μετρούν δεκαετίες ζωής, μέχρι σχεδόν πριν από τρία χρόνια σχεδόν κανείς δεν μιλούσε για τα SPACs, τις εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν κανένα αντικείμενο παρά να εξαγοράσουν κάποια άλλη εταιρεία. Με την εμφάνιση της πανδημίας η αγορά των SPACs εκτινάχθηκε αλλά σύντομα απέκτησε άσχημη φήμη καθώς πολλές συμφωνίες δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μόνο εντός της φετινής χρονιάς 21 συγχωνεύσεις SPAC έχουν εγκαταλειφθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.  

«Πράγματι η επέκταση της χρηματοδότησης από τις Elliot και Siris ήλθε εν μέσω μια δύσκολης συγκυρίας για την αγορά των SPACs», δηλώνει στο MR ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, γενικός διευθυντής της AXIA Ventures και ένας από τους ιδρυτές και διευθυντές της Ithax. «Πολλά SPACs δώσανε εκτιμήσεις και στόχους που δεν καταφέρανε να πιάσουν, για αυτό και δεν κατάφεραν να προχωρήσουν ή συγκέντρωσαν επιπλέον χρηματοδότηση με δυσμενέστερους όρους από τους αρχικούς», προσθέτει. 

Η επένδυση των 20 εκατ. δολαρίων στην Ithax πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 10 δολαρίων ανά μετοχή και με τους ίδιους όρους της χρηματοδότησης των 50 εκατ. δολαρίων που είχε λάβει πριν από ορισμένους μήνες το SPAC από επενδυτές όπως η Morgan Stanley Investment Management. «Αυτό δεν έχει καταφέρει να το κάνει ούτε το κορυφαίο 2-3% της αγοράς των SPACs, πλέον λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές οι επενδυτές δύσκολα δίνουν κεφάλαια με τους ίδιους όρους όπως πριν», σημειώνει ακόμη ο κ. Αθανασόπουλος. 

Με βάση και τη νέα συμφωνία η αποτίμηση της Mondee ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια. «Εκτός από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Mondee, η συναλλαγή δείχνει πως κάναμε και τη συμφωνία για τη συγχώνευση στη σωστή αποτίμηση», συμπληρώνει ο κ. Αθανασόπουλος συμπληρώνοντας πως η Mondee αποτιμήθηκε 30% χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση άλλων εταιρειών του ταξιδιωτικού κλάδου όπως οι Expedia, Βοοking, Amadeus κ.α. «Αυτή η διαφορά σε συνδυασμό με το ράλι που έχουν καταγράψει οι μετοχές του κλάδου λόγω της ανάκαμψης που αναμένεται στον τουρισμό και ταξίδια, κάνουν τη συμφωνία ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές», σχολιάζει ακόμη ο managing director της AXIA Ventures. 

Ετήσια Ανάπτυξη 41% 

Η Mondee, ιδρύθηκε το 2011 με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ με βασική της δραστηριότητας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας πρακτορεία, εταιρείες και αυτοαπασχολούμενοι στον χώρο του τουρισμού διασυνδέονται απευθείας με ένα δίκτυο περισσότερων από 500 αεροπορικών εταιρειών και άνω των 900.000 τουριστικών καταλυμάτων.

Το 2021 είχε καθαρά έσοδα 93 εκατ. δολ. το 2021, αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το 2020, καθώς ο ταξιδιωτικός κλάδος μπήκε σε πορεία ανάκαμψης την προηγούμενη χρονιά, μετά από το μεγάλο πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία. Η εταιρεία προβλέπει ότι το 2023 θα καταγράψει κύκλο εργασιών ύψους 265 εκατ. δολ. και λειτουργική κερδοφορία EBITDA 80,1 εκατ. δολ., μεγέθη που αντιστοιχούν σε ρυθμό ανάπτυξης 49% και 74%, αντίστοιχα, με έτος σύγκρισης το 2019. 

Η Ithax, που εισφέρει κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. δολ. και συγχωνεύεται με τη Mondee, δημιουργήθηκε από τον Ορέστη Φιντικλή, ιδρυτή της Ithaca Capital Partners που εξειδικεύεται στον τουρισμό και στα ακίνητα με έδρα το Μαϊάμι, και τους ιδρυτές του ΑΧΙΑ Ventures Group, Δημήτρη Αθανασόπουλο, Αντώνη Αχιλλεούδη και Γιώργο Λινάτσα, όπως και τον συνεργάτη τους Αλέξανδρο Αργυρό.

Πλέον αυτό που απομένει είναι τυπικές εγκρίσεις από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και ξεκινώντας πιθανότατα από τα μέσα Ιουνίου, οι μετοχές της Mondee θα διαπραγματεύονται στον Nasdaq με τον κωδικό «ΜΟΝΤ».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το deal Ithax-Mondee και η αγορά του 1 τρισ. δολαρίων

Wall Street: Ελληνική επένδυση με φόντο την ταξιδιωτική καινοτομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News