ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΦΑΓΕ: H τιμή του γάλακτος και η μείωση του όγκου πωλήσεων ροκάνισαν τα κέρδη

ΦΑΓΕ: H τιμή του γάλακτος και η μείωση του όγκου πωλήσεων ροκάνισαν τα κέρδη

Ισχυρές είναι οι πιέσεις στην κερδοφορία της ΦΑΓΕ από την αύξηση της τιμής του γάλακτος κατά περίπου 50%, ενώ την ίδια ώρα τα όποια οφέλη στον τζίρο από την αύξηση της τιμής διάθεσης των προϊόντων σχεδόν εξανεμίζονται εξαιτίας της μείωσης του όγκου πωλήσεων σε διψήφιο ποσοστό στην Ελλάδα και όχι μόνο. Στην οικονομική του έκθεση ο όμιλος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει την καταναλωτική δαπάνη κι επομένως και τις πωλήσεις της ΦΑΓΕ, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος η αξία πωλήσεων το α΄ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε σε 138,1 εκατ. δολάρια, αυξημένη κατά 2,8%. Το ενδιαφέρον είναι ότι αν και οι καθαρές τιμές πώλησης των προϊόντων της ΦΑΓΕ αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 13,4%, η μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 7,9% για το σύνολο της δραστηριότητας του ομίλου περιόρισε σημαντικά την περαιτέρω αύξηση του τζίρου της. Αρνητική επίδραση 2,7% στην αξία των πωλήσεων είχε ακόμη η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας. 

Στις επιμέρους αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΦΑΓΕ αύξηση της αξίας πωλήσεων καταγράφηκε μόνο στις ΗΠΑ, της τάξης του 15%. Στις υπόλοιπες βασικές αγορές της υποχώρησε και η αξία πωλήσεων, εκτός από τον όγκο πωλήσεων. Συγκεκριμένα, ο τζίρος στην Ιταλία μειώθηκε σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021 κατά 10,3%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 15,2% και στην Ελλάδα κατά 11,8%. 

Την ίδια ώρα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 16,9%, στην Ιταλία κατά 14,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 18,8% και στις ΗΠΑ κατά 1,5%. 

Τα μεικτά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν κατά 22,8% και διαμορφώθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2022 σε 41,3 εκατ. δολάρια από 53,4 εκατ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΦΑΓΕ στην οικονομική της έκθεση ο κυριότερος λόγος για την σημαντική κάμψη των μεικτών κερδών της ήταν η αύξηση της τιμής του γάλακτος που χρησιμοποιεί στα εργοστάσιά της σε Ελλάδα και ΗΠΑ και συγκεκριμένα η αύξηση κατά 50,4% στην Ελλάδα και κατά 47,5% στις ΗΠΑ. 

Τα λειτουργικά κέρδη της ΦΑΓΕ υποχώρησαν κατά 33,7% και διαμορφώθηκαν το α’ τρίμηνο του 2022 σε 12,5 εκατ. δολάρια έναντι 18,8 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αξίζει δεν να σημειωθεί ότι φέτος τα λειτουργικά κέρδη αντιστοιχούν στο 9% των πωλήσεων έναντι 14% που ήταν η αναλογία πέρυσι. 

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 19,63 εκατ. δολάρια έναντι 24,95 εκατ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2021. 

Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 6,6 εκατ. δολάρια από 10 εκατ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 5,4 εκατ. δολάρια, από 12,3 εκατ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας μείωση σχεδόν 57%. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News