ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατούν γκάζι οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων

Τα επίπεδα του 2019 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν οι επιδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Πατούν γκάζι οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων

Ισχυρές επιδόσεις που ενδεχομένως να αγγίξουν αυτές του 2019 αναμένεται να εμφανίσει ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά τη φετινή χρονιά, δεδομένου ότι το ταξίδι έχει επιστρέψει, παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων. Ενδεικτικά, η Autohellas αναφέρει, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, ότι κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο ρυθμός αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent-a-car) είχε σημαντική ισχυρότερη δυναμική λόγω της ανάκαμψης της εσωτερικής και διεθνούς μετακίνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εισηγμένη να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, συγκριτικά με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Για θετικές ενδείξεις και ισχυρή ζήτηση είχε κάνει λόγο τον Απρίλιο, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, της Autohellas, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευτύχης Βασιλάκης.  

Όσον αφορά τον τομέα των μακροχρόνιων ενοικιάσεων (leasing), που δεν επηρεάζεται από την πορεία του τουρισμού, εμφανίζει ισχυρή ζήτηση. Σε αντίθεση δηλαδή, με τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια οπότε η ζήτηση από ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες για μισθώσεις ήταν χαμηλή, όπως αναφέρουν παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς. Με στόχο να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους οδηγούς η Autohellas διαθέτει την επιλογή “Flex Drive” όπου δεν απαιτείται προκαταβολή και η μίσθωση γίνεται σε μηνιαία βάση.  

Ισχυροποίηση των επιδόσεων όχι μόνο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια (2021, 2020), όπου λόγω της πανδημίας το ταξίδι είχε περιοριστεί δραματικά, αλλά συγκριτικά με το 2019, προβλέπουν στελέχη και των υπόλοιπων μεγάλων παικτών του κλάδου. Στην Avis, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνεται το θετικό σενάριο της εμφάνισης ισχυρότερων, συγκριτικά με το 2019, επιδόσεων, με το μίγμα, όμως, να είναι διαφορετικό. Αναμένεται δηλαδή, να κυριαρχήσει το ταξίδι αναψυχής έναντι του επαγγελματικού ταξιδιού, με την εταιρεία να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, δίνοντας τη δυνατότητα για άμεση μίσθωση αυτοκινήτου, μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής. 

Η Sixt του ομίλου Μοτοδυναμική, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εμφάνισε ισχυρότερες επιδόσεις, συγκριτικά με το 2019. Συνολικά κατά την περασμένη χρονιά, τα έσοδα από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ήταν διπλάσια, συγκριτικά με το 2020 και μειωμένα μόλις 16%, σε σχέση με το 2019. 

Χθες, ο όμιλος Leaseplan, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, ανακοίνωσε τα μεγέθη ‘α τριμήνου, ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία ύψους 360 εκατ. ευρώ που είναι διπλάσια (99,4%), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η ολλανδική πολυεθνική, για την οποία έχει υποβάλει πρόταση εξαγοράς η γαλλική ALD, αναμένει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτοντας τον υψηλότερο αριθμό παραγγελιών από ποτέ. 

Το σύνολο όμως, των παικτών του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και τις παραδόσεις των αυτοκίνητων. Στον τομέα των μακροχρόνιων ενοικιάσεων, το γεγονός αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού υπογεγραμμένων συμβάσεων και παραγγελιών. Αντίθετα, στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις οι καθυστερήσεις στην παραγωγή δεν προκαλούν επιπτώσεις υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες έχουν εξασφαλίσει, έγκαιρα, επαρκή αριθμό αυτοκινήτων. 

Διαβάστε επίσης: 

Autohellas: Αύξηση 79,3% των καθαρών κερδών το α΄ τρίμηνο του 2022

Ευτ. Βασιλάκης: Γιατί οι προοπτικές για την Autohellas είναι θετικές

Μοτοδυναμική: Ισχυρή ανάπτυξη σε όλα τα οικονομικά μεγέθη το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News