ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη μάχη των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ΕΤΕπ και EBRD

Στη μάχη των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ΕΤΕπ και EBRD

Ισχυρό ανταγωνισμό για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις δανειοδοτήσεις ιδιωτικών έργων, και δη από μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι δύο υπερεθνικοί οργανισμοί έχουν εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο από τα δάνεια του ταμείου, που φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το θερμόμετρο του ανταγωνισμού μεταξύ του τραπεζικού συστήματος για την αναζήτηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, που θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν με βάση τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει το RRF και εντός της αυστηρής περιόδου έως το 2026.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 31 δισ. ευρώ των χρημάτων του ταμείου, τα 12,7 δισ. ευρώ (40%) θα είναι ο δανεισμός από τις τράπεζες και άλλα 18,4 δισ. ευρώ περίπου θα είναι οι επιδοτήσεις. Στα 12,7 δισ. ευρώ των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων περιλαμβάνονται 5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί ότι θα εισφέρει η ΕΤΕπ και άλλα 500 εκατ. ευρώ η EBRD. Ετσι, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και οι μικρότερες εμπορικές τράπεζες θα διεκδικήσουν περί τα 7,2 δισ. ευρώ, και η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή όχι μόνο για το ύψος των δανείων που θα καταφέρει να απορροφήσει κάθε τράπεζα, αλλά και για το κόστος της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων που θα προσφέρει το τραπεζικό σύστημα εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας που δημιουργούν η άνοδος των spreads και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΕΤΕπ δρομολογεί στο πλαίσιο του ταμείου επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022 και τα υπό εξέταση επενδυτικά σχέδια φτάνουν μέχρι σήμερα το 1 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται έργα του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ κ.ά. Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε δανειοδοτήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ και έτσι σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η κάνουλα της χρηματοδότησης μεταξύ των εμπορικών τραπεζών θα πρέπει να ανοίξει για τις μεσαίες αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες «ξεφεύγουν» του ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ, αλλά έχουν αυξημένες ανάγκες δανειοδότησης.

Εκτός από την τεχνογνωσία που διαθέτει σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ΕΤΕπ είναι και η μεγαλύτερη πρόσβαση που έχει σε φθηνό δανεισμό, δυνατότητα που της δίνει το περιθώριο να μειώσει το τελικό επιτόκιο για ένα επενδυτικό σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του RRF. Σημειώνεται ότι το δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χορηγείται με ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 0,35% για το 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης κατ’ ανώτατο όριο και το υπόλοιπο ποσό του δανείου θα χορηγείται με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια.

Οι μέτοχοι των επιχειρήσεων θα πρέπει να εισφέρουν με τη μορφή της ίδιας συμμετοχής το 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης, αλλά το 10% μπορεί να καλύπτεται με εισφορά σε είδος, ενώ το υπόλοιπο με μετρητά. Αν και δεν υπάρχει μέγιστο όριο για τα δάνεια του Ταμείου, ο βασικός περιορισμός που θα πρέπει να τηρηθεί αφορά το μέγιστο επιτρεπτό ποσό ενίσχυσης με βάση τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Διαβάστε επίσης: 

Gov-ERP: Το πρώτο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης παίρνει «σάρκα και οστά»

Ταμείο Ανάκαμψης: Το ηλεκτρονικό «μάτι» που θα παρακολουθεί τις επενδύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου για την αξιοποίηση 30,5 δισ. σε 4 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News