ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia: Οι επόμενες κινήσεις μετά την μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ

Premia: Οι επόμενες κινήσεις μετά την μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ

Στην επόμενη πίστα περνάει η Premia. Η γενική συνέλευση μετόχων, κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, ενέκρινε την μετατροπή της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων σε ΑΕΕΑΠ. Η κίνηση αυτή έχει και φορολογικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι σε βάθος πενταετίας θα υπάρχει επίδραση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ στην καθαρή θέση και την κερδοφορία της Premia.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Κώστας Μαρκάζος, ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ έχει αποδειχθεί, διαχρονικά, ανθεκτικός, με το μοντέλο λειτουργίας μίας ΑΕΕΑΠ να συνάδουν με τη φιλοσοφία του βασικού μετόχου της εταιρείας, της σουηδικής Sterner Stenhus. Ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ, κατά τον CEO, θα πρέπει να αποτελεί όχημα τοποθέτηση θεσμικών και ιδιωτικών κεφαλαίων στο real estate και όχι μέσο εξασφάλισης φορολογικών οφελών.  Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μαρκάζος, ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ έχει ανάγκη από βελτιωτικές αλλαγές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μπει «πλαφόν» έως το 25% των κεφαλαίων για επενδύσεις σε κατοικίες, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες ή να διορθωθεί η στρέβλωση της επιβάρυνσης των ΑΕΕΑΠ με ειδικό φόρο στο ενεργητικό και με ΕΝΦΙΑ. 

Με βασικό χαρακτηριστικό των ΑΕΕΑΠ να είναι το free float, η Premia, όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάζος, έχει, ήδη, ενισχυμένο free float σε ποσοστό άνω του 21%. Στρατηγική επιδίωξη της διοίκησης της εταιρείας είναι η ελεύθερη διασπορά να διευρυνθεί περαιτέρω, με την Sterner Stenhus να ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 41% στην Premia. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Κώστας Μαρκάζος, από το 2023 η Premia θα διανέμει το 50% των κερδών της υπό τη μορφή μερίσματος.

Η εταιρεία διαθέτει επενδυτικό πλάνο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, με το ενεργητικό της να είναι 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 90 εκατ. ευρώ. Στοχεύει στην απόκτηση χαρτοφυλακίου συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία και θέτει τον πήχη για χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Το τελευταίο τρίμηνο η ΑΕΕΑΠ πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της τρεις νέες φοιτητικές κατοικίες σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ενώ πρόκειται να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Μπουτάρης, ύστερα από την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης της οινοποιίας.

Η Premia προχώρησε, αρχές του 2022, στην έκδοση ομολόγου 100 εκατ. ευρώ προτού το κόστος χρήματος αυξηθεί. Παρά το ασταθές γεωπολιτικό-μακροοικονομικό περιβάλλον και την αύξηση του κόστους, η Premia παραμένει πιστή στο επενδυτικό της πρόγραμμα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News