Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 09:54
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Λειτουργικές ζημιές 25,1 εκατ. ευρώ και πιστωτική επέκταση 12% το 2021

Attica Bank: Λειτουργικές ζημιές 25,1 εκατ. ευρώ και πιστωτική επέκταση 12% το 2021

Λειτουργικές προ προβλέψεων ζημιές 25,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Attica Bank για το 2021, με την τράπεζα να αποδίδει την εξέλιξη κυρίως στον περιορισμού του επιτοκιακού εσόδου και τη σημαντική μείωση που προέκυψε από τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις και πράξεις επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Attica Bank: Λειτουργικές ζημιές 25,1 εκατ. ευρώ και πιστωτική επέκταση 12% το 2021-1

Τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι μειωμένα κατά 16,2% σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική χρήση του 2020. Η αρνητική επίπτωση σχετίζεται κυρίως με τη μείωση του επιτοκιακού εσόδου κατά 12,4% από δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών συνέπεια μεγάλων αποπληρωμών κατά τη διάρκεια του 2021, η οποία μείωση αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των εργασιών της τράπεζας κατά 16% σε σχέση με τη συγκριτική χρήση του 2020. Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης είναι συνέπεια της ανατιμολόγησης των προϊόντων καταθέσεων, καθώς και της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς άντλησης ρευστότητας.

Η Attica Bank ανακοίνωσε επίσης αξιοσημείωτη αύξηση εσόδων από προμήθειες κατά 69% σε ετήσια βάση, μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 16% σε ετήσια βάση και αύξηση των εσοδών από λειτουργικές δραστηριότητες (μη συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων) κατά 4,7% σε σχέση με τη συγκριτική χρήση.

Οι καταθέσεις εμφάνισαν αύξηση 4,3% σε ετήσια βάση και η πιστωτική επέκταση ύψους 361 εκατ. ευρώ αυξήθηκε και το 2021 στις νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις κατά 12% σε σχέση με τη συγκριτική χρήση. 

Το 11,2% επί του ενήμερου δανειακού χαρτοφυλακίου (προ προβλέψεων) έχει ενταχθεί στις ρυθμίσεις που ισχύουν λόγω covid-19, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων NPE διαμορφώθηκε στο 33,6% και ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις 45,5%, με βάση τα IFRS.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Ομίλου CET1 στο 8,3% και CAD στο 11,84%. 

Έτος ορόσημο το 2022, με νέα ενίσχυση κεφαλαίων και ένταξη τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας, η Attica Bank  εισήλθε στο νέο έτος ενισχυμένη, μέσω της αύξησης των 240 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2021) και της ταυτόχρονης βελτίωσης των βασικών της κεφαλαιακών δεικτών και δεικτών ρευστότητας, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. 

«Το 2022 αναμένεται να αποτελέσει έτος ορόσημο στη μέχρι τώρα πορεία της, θέτοντας τις βάσεις για τον βιώσιμο μετασχηματισμό της,  την περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας της, αλλά και την ανάπτυξή της, βασιζόμενη στην Συμφωνία των βασικών της μετόχων ΤΜΕΔΕ, Rinoa/Ellington Solutions S.A. και ΤΧΣ», σημειώνεται. 

Η Τράπεζα αύξησε πέρυσι σημαντικά, κατά 69% τα έσοδά της από προμήθειες, αύξησε κατά 4,3% τις καταθέσεις της, πέτυχε μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 16% και πιστωτική επέκταση κατά 12% (σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς). 

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων, η Διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την πώληση των δραστηριοτήτων POS και την ενεργή αξιοποίηση των επενδυτικών της ακινήτων.

Ιδιαίτερα καθοριστικό στοιχείο αποτελεί για την Attica Bank, το γεγονός ότι η Τράπεζα τον Απρίλιο έλαβε κοινή , επιστολή από τους βασικούς της μετόχους, στην οποία επιβεβαιώνεται στη βάση της μεταξύ τους συμφωνίας, η πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δεύτερη αύξηση – επένδυση, μέχρι του ποσού των € 365 εκατ. και εφόσον απαιτηθεί και σε τρίτη εισφορά κεφαλαίων, με προοπτική την ιδιωτικοποίηση της.

Επισημαίνεται, ότι στην παρούσα φάση οι σχετικές διαδικασίες για τον  καθορισμό του ύψους των επιπρόσθετων ζημιών, που θα απαιτηθούν για την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Συνεπώς, η Διοίκηση της τράπεζας δεν μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές ύψος αυτών, εν τούτοις, εξετάζει και τα εναλλακτικά διαθέσιμα εργαλεία απομάκρυνσης πιστωτικού κινδύνου, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση των κόκκινων δανείων του παρελθόντος, με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των μετόχων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News