ELDORADO GOLD

Το β’ εξάμηνο η επανέναρξη του έργου στις Σκουριές

Το β’ εξάμηνο η επανέναρξη του έργου στις Σκουριές

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς θα ξεκινήσει τις εργασίες στα μεταλλεία των Σκουριών η Eldorado Gold, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού εξορυκτικού ομίλου George Burns κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Η επανεκκίνηση και θέση σε παραγωγική φάση του έργου των Σκουριών, που παραμένει σε καθεστώς συντήρησης από το 2017, απαιτεί κεφάλαια 845 εκατ. δολαρίων, με την Eldorado Gold να βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο Burns, ο καναδικός όμιλος, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, «αξιολογεί όλες τις δυνατές επιλογές», όπως η είσοδος στρατηγικών επενδυτών, η χρηματοδότηση του χρέους της εταιρείας ή (απευθείας) του project των Σκουριών. Η εταιρεία αναζητεί χρηματοδότηση μέσω των ελληνικών τραπεζών και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μέσω προπώλησης, σε συγκεκριμένη τιμή, της μελλοντικής παραγωγής της (metal streaming).

“Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης και της εξασφάλισης έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο αναμένουμε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο την πλήρη επανεκκίνηση των εργασιών στις Σκουριές» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold. Η προσδοκώμενη ολοκλήρωση της χρηματοδοτικής συμφωνίας φαίνεται ότι έχει απαιτήσει περισσότερο χρόνο, δεδομένου ότι, αρχές της χρονιάς, ο επικεφαλής της Eldorado Gold την είχε τοποθετήσει, για μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Όσον αφορά την παραγωγή χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, όπου επικεντρώνεται η βασική παραγωγική δραστηριότητα της Eldorado, το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 8.996 ουγκιές με κόστος 1.449 δολαρίων ανά ουγκιά.

Ως ενεργοβόρος βιομηχανία, η Eldorado Gold παρακολουθεί την επίδραση στο λειτουργικό κόστος των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και σε αναγκαίο εξοπλισμό και πρόκειται να διατυπώσει τις προβλέψεις της για τις επιπτώσεις στο σύνολο του έτους το επόμενο τρίμηνο. Κατά το πρώτο τρίμηνο, δεν υπήρξε επίδραση στα μεγέθη από τις αυξημένες τιμές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση του κόστους εξισορροπείται από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, στην Τουρκία η αύξηση των τιμών πετρελαίου εξισορροπήθηκε, μερικώς, από τη σημαντική υποχώρηση της τιμής της λίρας.

Μεγέθη

Το πρώτο τρίμηνο, η Eldorado Gold εμφάνισε συνολική παραγωγή χρυσού 93.209 ουγκιών χρυσού, έχοντας επηρεαστεί από την πανδημική κρίση και τις αντίξοες, σε ορισμένα μεταλλεία, καιρικές συνθήκες.

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες, η εταιρεία πούλησε 94.472 ουγκιές σε τιμή 1.889 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ το κόστος εξόρυξης ανήλθε σε 1.347 δολάρια ανά ουγκιά.

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 60,8 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 5,6 εκατ. δολ. που δαπανήθηκαν στις Σκουριές.

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς η Eldorado θέτει τον πήχη σε 460.000-490.000 ουγκιές χρυσού, εμφανίζοντας, κατά το πρώτο τρίμηνο, έσοδα 195 εκατ. δολ., προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 62,1 εκατ. δολ. και καθαρές ζημίες 316,8 εκατ. δολ.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eldorado: Επενδύει 39 εκατ. δολάρια στην Ολυμπιάδα

Σκουριές: Πώς η Eldorado Gold θα βγάζει 312 χιλ. ουγκιές χρυσού τον χρόνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News