Business & Finance Σάββατο 30/04/2022, 15:46
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχεδόν αμετάβλητα λειτουργικά κέρδη ανακοίνωσε η Berkshire του Buffett

Σχεδόν αμετάβλητα λειτουργικά κέρδη ανακοίνωσε η Berkshire του Buffett

Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett δήλωσε το Σάββατο ότι τα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν μικρή αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα βελτιωμένα αποτελέσματα από τις επιχειρήσεις μεταποίησης, υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου αντιστάθμισαν τα χαμηλότερα κέρδη από την ασφάλιση.

Ο όμιλος είπε επίσης ότι επαναγόρασε μετοχές αξίας 3,2 δισ. δολ. το τρίμηνο, επιπλέον της δέσμευσης άνω των 18 δισ. δολ. για την αγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Alleghany Corp Y.N και της μετοχής της Occidental Petroleum Corp.

Τα λειτουργικά κέρδη πρώτου τριμήνου ανήλθαν στα 7,04 δισε. δολ. από 7,02 δισ. δολ. που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,46 δισε. δολ. ή 3.702 δολ. ανά μετοχή Κατηγορίας Α, σε σύγκριση με 11,71 δισ. δολ. ή 7.638 δολ. ανά μετοχή Κατηγορίας Α, ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Berkshire δημοσίευσε τα αποτελέσματα πριν από την πρώτη από το 2019 δια ζώσης ετήσια συνέλευση των μετόχων στην Ομάχα της Νεμπράσκα, όπου εδρεύει η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι σε αυτήν ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ο αντιπρόεδρος Charlie Munger,  θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μετόχων για περίπου πέντε ώρες. Μαζί τους θα είναι ο αντιπρόεδρος Greg Abel, ο διορισμένος διάδοχος του Buffett ως Διευθύνων Σύμβουλος και ο Ajit Jain.

Μερικοί μέτοχοι άρχισαν να κάνουν ουρές από νωρίς για να πάρουν μια καλή θέση, για παράδειγμα ο Andres Avila από τη Βοστώνη, ένας τεράστιος θαυμαστής του Buffett, έφτασε μόλις πέντε ώρες πριν από τη συνάντηση. Του άφησε σχεδόν καθόλου χρόνο για ύπνο πριν από τη συνάντηση, καθώς ήθελε να μπει στην ουρά στις 4:45 π.μ.

Η συνάντηση αναμένεται να εξετάσει ζητήματα, όπως οι πρόσφατες επενδύσεις,, οι εξαγορές μετοχών, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ακόμη και αν, κάποιος άλλος εκτός από τον Μπάφετ, θα έπρεπε να προεδρεύει της εταιρείας. 

Ορισμένοι επενδυτές άρχισαν να αυξάνουν την πίεση στον όμιλο, ο οποίος έχει από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση μέχρι την ενέργεια και τα ζαχαρώδη προϊόντα. Η Calpers, το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ, και άλλοι επενδυτές απαιτούν από την Berkshire να αντικαταστήσει τον Buffett με ένα ανεξάρτητο άτομο και να αποκαλύψει πώς οι επιχειρήσεις της προωθούν τη διαφορετικότητα και αντιμετωπίζουν τους κλιματικούς κινδύνους. Ο Μπάφετ θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News