Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 15:47
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ο Τζεφ Μπέζος έχασε 13 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες

Γιατί ο Τζεφ Μπέζος έχασε 13 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της Amazon για το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα σήμερα η μετοχή της εταιρείας να έχει πέσει στα τάρταρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 13 δισ. δολάρια από την περιουσία του Τζεφ Μπέζος «έκαναν φτερά» μέσα σε λίγες ώρες, καθώς οι μετοχές της εταιρείας του υποχώρησαν πάνω από 8%.

Η Amazon ανακοίνωσε για πρώτη φορά από το 2015 ζημιές για το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς και την πιο αργή ανάπτυξη στις πωλήσεις της από το 2001.

Αν οι απώλειες αυτές συνεχιστούν, τότε η περιουσία του Μπέζος αναμένεται να μειωθεί στα 155 δισ. δολάρια. Πέρσι, στο απόγειό της η περιουσία του ξεπέρασε τα 210 δισ. δολάρια.

Ο Μπέζος, ο οποίος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Ίλον Μασκ, είναι ταυτόχρονα και ο τέταρτος μεγαλύτερος χαμένος για φέτος. Η περιουσία του είχε μειωθεί ήδη κατά 23 δισ. δολάρια μέχρι την Πέμπτη.

Τα αποτελέσματα της Amazon

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κολοσσός του e-commerce ανακοίνωσε χασούρα για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, κυρίως λόγω της επένδυσής της στην εταιρεία ηλεκτροκίνησης Rivian.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς η άρση των περιορισμών για την πανδημία έφερε την επιστροφή στο παραδοσιακό λιανικό εμπόριο.

H πρόβλεψη της Amazon είναι ότι οι πωλήσεις της θα αναπτυχθούν μόλις κατά 3% τους επόμενους μήνες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια συνήθως είχε διψήφιες επιδόσεις.

Ως κύριες αιτίες των απογοητευτικών αυτών αποτελεσμάτων, παρουσιάστηκαν η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Κάποια τμήματα της Amazon, όπως αυτά για τις υπηρεσίες cloud και για διαφημίσεις, είχαν καλή πορεία. Οι γενικότερες πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 7% ετησίως στα 116,3 δισ. δολάρια κυρίως χάρη στην Amazon Web Services (AWS), που παρέχει υπηρεσίες cloud.

Τα έσοδα της AWS ήταν αυξημένα κατά 37% σε σχέση με πέρσι, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις παρουσίασαν άνοδο 23%.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα στις διεθνείς πωλήσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 6%. 

Τα έξοδα της επιχείρησης είναι επίσης αυξημένα λόγω του πληθωρισμού και ανήλθαν στα 2 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, BBC

Διαβάστε επίσης:

Amazon: Δημιούργησε επενδυτικό ταμείο 1 δισ. δολ για ενίσχυση των τεχνολογιών στις αποθήκες

Ο Ίλον Μασκ δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ – Ποιος του έκλεψε τον τίτλο

Πώς η Amazon κατάφερε να γλιτώσει τους φόρους στην Ευρώπη το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News