ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς

Προβλέπεται η αποχώρηση έως 1.100 υπαλλήλων μέσα στο 2022

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς

Την αποχώρηση 1.000-1.100 υπαλλήλων το τρέχον έτος προβλέπει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της που δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που ανακοίνωσε η διοίκηση με αφορμή το νέο business plan για την επιστροφή στην κερδοφορία, βάσει του οποίου το προσωπικό στην Ελλάδα πρόκειται να μειωθεί από τους 9.000 υπαλλήλους στους 6.000 έως τα τέλη του 2025.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει δραστική περικοπή εξόδων, σημαντικό μέρος της οποίας θα προέλθει από τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων και τη μείωση των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το κόστος προσωπικού προβλέπεται να μειωθεί από τα 405 εκατ. ευρώ το 2021 στα 300 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2025. Συνολικά το λειτουργικό κόστος της τράπεζας θα περιοριστεί από 900 εκατ. ευρώ στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος της προγραμματισμένης περιόδου και ο δείκτης κόστους προς έσοδα θα μειωθεί από το 59% στο 40%, προοπτική που σύμφωνα με τη διοίκηση είναι «επιθετική, αλλά επιτεύξιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τράπεζα δρομολογεί ήδη το πρώτο κύμα των αποχωρήσεων μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου εντός του έτους, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν αυτό θα εφαρμοστεί κυλιόμενα ή εφάπαξ για το σύνολο των αποχωρήσεων που έχει αποφασίσει. Η μείωση του προσωπικού θα συνδυαστεί με κλείσιμο καταστημάτων και έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου σταδιακά έως και το 2025 η τράπεζα να φτάσει τον μέσο όρο του δικτύου των καταστημάτων που έχουν και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, δηλαδή περί τα 300 καταστήματα.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς υποχρεώθηκε στη μεγαλύτερη –σε σχέση με τις άλλες τράπεζες– συρρίκνωση του δικτύου της τα τελευταία χρόνια λόγω της απορρόφησης πολλών μικρότερων τραπεζών την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και της απόσχισης δραστηριοτήτων, όπως ο τομέας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρόσφατα η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης καρτών. Συγκεκριμένα, το δίκτυο από το 2013 μειώθηκε από τα 960 καταστήματα στα 414 στα τέλη του 2021, ενώ το προσωπικό μειώθηκε από τα 14.000 άτομα σε περίπου 9.000. Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του 2021, μόνο κατά την προηγούμενη χρονιά αποχώρησαν 899 εργαζόμενοι μέσω δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και το προσωπικό σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε σε 9.493 άτομα από 10.429 το 2020.

Η περαιτέρω μείωση υπαγορεύεται από την ψηφιοποίηση των συναλλαγών, αλλά και την ψηφιακή διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί η τράπεζα, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Οι όροι του νέου προγράμματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα προσομοιάζουν με τα προγράμματα που εφάρμοσε πρόσφατα η τράπεζα, τα οποία προέβλεπαν άμεση αποχώρηση με αποζημίωση βάσει των ετών υπηρεσίας, πλέον προσαύξησης ή αποχώρηση με μακροχρόνια άδεια με αποδοχές και μειωμένη αποζημίωση σε σχέση με αυτή που λαμβάνουν οι υπάλληλοι που επιλέγουν να αποχωρήσουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που εφαρμόστηκαν το 2021 με την αποχώρηση 899 εργαζομένων, η Πειραιώς επιβαρύνθηκε με εφάπαξ κόστος 72 εκατ. ευρώ. Συνολικά το κόστος των διαδοχικών προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που έχει εφαρμόσει η τράπεζα την τελευταία 10ετία υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 20.000 άτομα υπολογίζεται ότι είχε κόστος περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τράπεζα Πειραιώς: Ψηφιακή τράπεζα για 1,5 εκατ. πελάτες

Χρ. Μεγάλου: Διπλασιασμός κερδοφορίας το 2025 – Μέρισμα από το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News