Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 17:30
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Amazon κατάφερε να γλιτώσει τους φόρους στην Ευρώπη το 2021

Πώς η Amazon κατάφερε να γλιτώσει τους φόρους στην Ευρώπη το 2021

Η Amazon Ευρώπης πλήρωσε το απόλυτο τίποτα σε φόρους το 2021 και μάλιστα πήρε 1 δισ. ευρώ σε πιστώσεις φόρου, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε πωλήσεις ύψους 51,3 δισ. ευρώ την περσινή χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το 2020.

Πώς το κατάφερε αυτό; Παρά την αύξηση των πωλήσεων, η εταιρεία είχε ζημιές ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2021 και έτσι γλίτωσε τους φόρους.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, οι ετήσιες ζημιές προκλήθηκαν από έξοδα 37 δις. ευρώ σε πρώτες ύλες και αναλώσιμα και 15 δις. ευρώ σε «εξωτερικές χρεώσεις».

Γενικότερα, το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για την Amazon, η οποία κατέγραψε παγκοσμίως έσοδα ύψους 33,36 δισ. δολαρίων, σε σχέση με 21,3 δισ. δολάρια το 2020. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος δεν αποκαλύπτει αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις πωλήσεις από το ηλεκτρονικό εμπόριο σε κάθε χώρα.

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία πληρώνει σε όλη την Ευρώπη εταιρικούς φόρους που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Για το 1 δισ. ευρώ σε επιστροφή φόρου, σχολίασε ότι δόθηκε λόγω των ζημιών που κατέγραψε το ευρωπαϊκό σκέλος της εταιρείας.

«Επενδύουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και δομών σε όλη την Ευρώπη – με πάνω από 100 δισ. ευρώ από το 2010. Ο εταιρικός φόρος βασίζεται στα κέρδη, όχι στα έσοδα, και πέρσι η ευρωπαϊκή Amazon είχε απώλειες καθώς ανοίξαμε πάνω από 50 νέες δομές σε όλη την Ευρώπη και δημιουργήσαμε πάνω από 65.000 θέσεις εργασίας με ανταγωνιστικούς μισθούς, με τους συνολικούς εργαζόμενούς μας στην Ευρώπη να ξεπερνούν τις 200.000», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Amazon έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για τον τρόπο που χειρίζεται τα φορολογικά της. Πρόσφατα κέρδισε την έφεση για την επιβολή φόρου ύψους 250 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε αφού οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκαν ότι συμφωνίες της εταιρείας για κρατικές ενισχύσεις με το Λουξεμβούργο από το 2003 είναι παράνομες.

Από το 2013, οι ερευνητές της Κομισιόν προσπαθούν να αποκαλύψουν τι κρύβεται πίσω από κατά τ’ άλλα νόμιμες συμφωνίες για τη φορολογία και ενισχύσεις που δίνουν κράτη σε εταιρείες όπως η Amazon. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η ευρωπαϊκή Amazon Amazon EU Sarl, όπως είναι το όνομά της), με έδρα το Λουξεμβούργο, είχε 6.899 εργαζόμενους στο τέλους του προηγούμενου χρόνου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Η Πολωνία μπλοκάρει τη συμφωνία στην Ε.Ε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News