ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ελλάκτωρ: Οι θετικές ταμειακές ροές, οι ανατιμήσεις και η Ρουμανία

Ελλάκτωρ: Οι θετικές ταμειακές ροές, οι ανατιμήσεις και η Ρουμανία

Θετικές ταμειακές ροές αναμένεται να εμφανίσει τέλη της φετινής χρονιάς η Άκτωρ κατασκευαστική, όπως ανέφερε, χθες, σε παρουσίαση για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου δεν εμφανίζει δανεισμό θα καταστήσει ευκολότερη την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τραπεζικά ιδρύματα. Ερωτηθείς από το Moneyreview.gr για το εάν η διοίκηση της Ελλάκτωρ σχεδιάζει την υλοποίηση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ο κ. Μπουλούτας διευκρίνισε πως η εισηγμένη, αυτή τη στιγμή, διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια που χρειάζεται. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται σε μελλοντικό χρονικό διάστημα εάν κι εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες με στόχο τη διαμόρφωση της βέλτιστης κεφαλαιακής δομής, με τον όμιλο να διαθέτει, σήμερα, την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια.

Σχετικά με το υφιστάμενο (ευρώ) ομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ, που έχει επιτόκιο 6,375% και λήγει το 2024, αποτέλεσε απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής του ομίλου. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ομολογιακή έκδοση της Ελλάκτωρ αυξήθηκε, χθες, κατά 1,1 cents, στα 89,3 cents.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του 2021, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) και το περιθώριο Ebitda είναι τα υψηλότερα της τελευταίας τετραετίας. Ταυτόχρονα, ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας του κατά σχεδόν 90 εκατ. ευρώ, έχει περιορίσει τον καθαρό δανεισμό σε 578 εκατ. ευρώ από 707 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 και εμφάνισε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 67 εκατ. ευρώ για το 2021 – οι πρώτες από το 2018.

Το αυξημένο κόστος

Ωστόσο, σε μία συγκυρία κατά την οποία η Άκτωρ επιδιώκει να ενισχύσει με νέα έργα το ανεκτέλεστό της, που ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, υπάρχει η τροχοπέδη των αυξημένων τιμών πρώτων υλών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Άκτωρ Χρ. Παναγιωτόπουλος, για τα μελλοντικά-προς υπογραφή έργα η τεχνική εταιρεία για να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις, υλοποιεί προβλέψεις για χαμηλότερο περιθώριο κέρδους. Ευρύτερα όμως, ο εργοληπτικός κλάδος βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τον προσδιορισμό των συντελεστών αναθεώρησης των δημοσίων έργων. Οι συντελεστές αναθεώρησης έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και για το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ δρομολογείται η αντίστοιχη διαδικασία και για το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία, όπου βρίσκεται το 50% του ανεκτέλεστου υπολοίπου της Ακτωρ, έχει λάβει χώρα η αναπροσαρμογή του κόστους μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων.

Στις ΑΠΕ, όπως ανέφερε ο κ. Μπουλούτας, επιδιώκεται να τεθούν σε λειτουργία επιπλέον έργα δυναμικότητας 730 MW μέχρι το 2025, μέγεθος που θα οδηγήσει την αύξηση της συνολικής δυναμικότητας της Ελλάκτωρ σε 1,2 GW.  

Στη Ρουμανία

Βασική θέση στη στρατηγική της Ελλάκτωρ καταλαμβάνει και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η αξιοποίηση έκτασης 8,5 στρεμμάτων στο Βουκουρέστι, επί του οποίου σχεδιάζεται η κατασκευή κτηρίου 80.000 τ.μ. με χρήσεις κατοικίας, γραφείων και εμπορίου. Για το σκοπό αυτό τα 8,5 στρεμ. της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Reds θα συνενωθούν με γειτονικό οικόπεδο που ανήκει στην ΙΚΕΑ. Σε δεύτερο χρόνο, η Reds θα μπορούσε να πουλήσει τη συμμετοχή της με στόχο την άντληση εσόδων.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διοίκηση της Reds είχε αποφασίσει την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου, ενέργεια που ακύρωσε η σημερινή διοίκηση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News