Business & Finance Σάββατο 9/04/2022, 14:09
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη αντικαταστήσει το ρωσικό αργό

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη αντικαταστήσει το ρωσικό αργό

Δεν είναι εύκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αλλά η Ελλάδα είναι καλύτερα τοποθετημένη σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Οι συμφωνίες για προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, LNG από την Αλγερία και LNG από άλλες χώρες δίνουν μια ευελιξία στην Ελλάδα έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είπε.

Στο πετρέλαιο τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα Ελληνικά Πετρέλαια σταμάτησαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και το έχουν αντικαταστήσει με άλλα είδη αργού, χωρίς πρόβλημα. Οπως ανέφερε, παραδοσιακά οι εταιρείες διύλισης της Μεσογείου προμηθεύονται αργό από τη Ρωσία, ωστόσο το γεγονός ότι τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ βρίσκονται σε ακτές με πρόσβαση σε λιμάνια δίνει την ευκαιρία εισαγωγής 10 έως 20 διαφορετικών τύπων αργού, πλεονέκτημα που δεν έχουν άλλα διυλιστήρια στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κ. Σίμπσον, σημείωσε πως η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια, έχει διαμορφώσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής:

– Την επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μιας τέταρτης πλωτής αποθήκης. Πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως.

– Την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας κατά 12% για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου. 

 
– Τη δημιουργία των νέων σταθμών LNG στην Κόρινθο και στην Αλεξανδρούπολη.

– Την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και την υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα η οποία θα είναι συμβατή και με υδρογόνο.

– Την αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ είναι σε ετοιμότητα για την παραγγελία πρόσθετων φορτίων LNG εφόσον χρειαστεί, ενώ η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για την εξόρυξη λιγνίτη και τη διαθεσιμότητά του στις αυλές των εργοστασίων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News