Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 13:51
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Επανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Επανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο

Σε ανάπτυξη επέστρεψε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο, μετά την κάμψη που είχε σημειώσει ένα μήνα νωρίτερα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο έτρεξε με ρυθμό 4,8% εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Τον Ιανουάριο του 2022 σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή είχε υποχωρήσει στο -0,2%. Συγκρινόμενος με τον Ιανουάριο του 2022, ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής εποχικά προσαρμοσμένος σημείωσε άνοδο 2%, ενώ ο δείκτης με βάση τον τυπικό μήνα, δηλαδή τον πραγματικό αριθμό εργάσιμων ημερών πραγματοποίησε άλμα 7,7%.

Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Φεβρουάριο 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Φεβρουαρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Φεβρουαρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Εξέλιξη Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, μηνός Φεβρουαρίου 2022

Ι. Σύγκριση Φεβρουαρίου 2022 με Φεβρουάριο 2021

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,8% τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

  • Κατά 7,9% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευής ειδών ένδυσης, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, κατασκευής επίπλων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού.

Από τη μείωση:

  • Κατά 0,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.
  • Κατά 3,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 10,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

ΕΛΣΤΑΤ: Επανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο-1

ΙΙ. Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 κατά 2,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

  • Κατά 5,2% του Δείκτη Μεταποίησης.
  • Κατά 0,9% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Από τη μείωση:

  • Κατά 5,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 16,0% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

ΕΛΣΤΑΤ: Επανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο-2

IΙΙ. Σύγκριση Φεβρουαρίου 2022 με Ιανουάριο 2022

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,0% τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

  • Κατά 3,1% του Δείκτη Μεταποίησης.

Από τη μείωση:

  • Κατά 1,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
  • Κατά 2,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
  • Κατά 3,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

ΕΛΣΤΑΤ: Επανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο-3

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο +33,6% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 35,4% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Ιανουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Με άλμα εισήλθαν στο 2022 οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News