ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο Θεοδωρόπουλου πίσω από το deal με την ΙΟΝ

Το σχέδιο Θεοδωρόπουλου πίσω από το deal με την ΙΟΝ

Έξι χρόνια μετά την πρώτη κρούση που είχε γίνει από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, όταν ακόμη ήταν επικεφαλής της Chipita πριν αυτή εξαγοραστεί από την Mondelez International, το όνειρο του αεικίνητου επιχειρηματία να αποκτήσει την κορυφαία σοκολατοβιομηχανία της χώρας γίνεται πραγματικότητα. Αν και οι δύο πλευρές πριν από μερικές εβδομάδες είχαν διαψεύσει δημοσιεύματα που ήθελαν τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τους ιδιοκτήτες της ΙΟΝ να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, σήμερα αυτή ανακοινώθηκε επισήμως. 

Αποτελεί δε το σημαντικότερο μέχρι στιγμής «χτύπημα» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου μετά την αποχώρησή του από την Chipita Global, όπως ονομάζεται πλέον το κομμάτι που πουλήθηκε στην Mondelez, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της ΙΟΝ, από οικονομικής και ιστορικής άποψης. Η ΙΟΝ που ιδρύθηκε το 1930 κατέχει ηγετικά μερίδια στην ελληνική αγορά σοκολάτας και ζαχαρωδών, έκανε το 2020 τζίρο 118,90 εκατ. ευρώ και είχε κέρδη 11,69 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει τέσσερις παραγωγικές μονάδες, εκ των οποίων τρεις στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής της Interion. 

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με αυτή του την κίνηση γίνεται βασικός αντίπαλος του ομίλου στον οποίο πέρασε η παλιά του η εταιρεία, καθώς η βασική δραστηριότητα της Mondelez είναι οι σοκολάτες και τα γλυκά σνακς. Στην Ελλάδα δε, πριν την εξαγορά της Chipita, η Mondelez είχε παραγωγική δραστηριότητα μέσω της μονάδας παραγωγής σοκολάτας «Παυλίδη». 

Επιπλέον, με την κίνηση αυτή ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος υλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το μεγαλύτερο όραμά του, τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας κατέχει ήδη την αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ», η οποία δεν πωλήθηκε στην Mondelez, είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας, κατέχει από το καλοκαίρι του 2021 το 21,5% της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ ενώ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας «ΕΔΕΣΜΑ» και της θυγατρικής της «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών. Επίσης, έχει ανακοινώσει την ύπαρξη καταρχήν συμφωνίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών με το fund EOS Capital Partners στην εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της εταιρείας ΚΡΕΜΕΛ που δραστηριοποιείται στα plant-based προϊόντα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά το 45% των μετοχών της ΙΟΝ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Αποκτά τις εταιρείες Έδεσμα και Αμβροσία

Θεοδωρόπουλος – Ταμβακάκης αγοράζουν τους «Ελληνικούς Χυμούς»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News