ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευτύχης Βασιλάκης: Γιατί οι προοπτικές είναι θετικές για την Aegean

Ευτύχης Βασιλάκης: Γιατί οι προοπτικές είναι θετικές για την Aegean

Θετικές διαμορφώνονται οι προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο, εφόσον δεν εκδηλωθεί κάποιος νέος εξωγενής παράγοντας κρίσης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διάθεση για ταξίδι έχει επιστρέψει δυναμικά και εάν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κρατήσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το πτητικό έργο, συγκριτικά με το 2019, αναμένεται να είναι μειωμένο κατά 30% το α’ τρίμηνο, κατά 18% το β’ τρίμηνο, κατά μόλις 5% το τρίτο τρίμηνο που είναι και το πιο σημαντικό και να παραμείνει στα επίπεδα της χρονιάς προτού εκδηλωθεί η πανδημία.    

Η αεροπορική θα προσφέρει φέτος, για το σύνολο της χρονιάς 15 εκατ. έως 15,2 εκατ. θέσεις, θα λανσάρει εκ νέου 15 προορισμούς από την Αθήνα, ενώ στόχος είναι το load factor να διαμορφωθεί στο 75% σε σχέση με το 2019.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων της Aegean αντιστοιχούν στο 80% έως 82% του 2019, με την αεροπορική να έχει εμφανίσει, από τα μέσα Φεβρουαρίου, cash flow break even, κάτι που πέρυσι συνέβη τον Μάιο.

Κατά τη φετινή θερινή περίοδο, σε σύγκριση με το 2019, η εκτιμώμενη συνολική διαθεσιμότητα (που θα διαθέσουν οι ελληνικές και ξένες αεροπορικές) θα είναι 7-10% υψηλότερη σε σχέση με το 2019, ποσοστό που στα νησιά ενδέχεται να αγγίξει το 15%. Αντίθετα, θα είναι χαμηλότερη, συγκριτικά με το 2019, σε ποσοστό της τάξεως του 10% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι περιορισμένες, με την Aegean να εκτιμά ότι η σύρραξη θα προκαλέσει απώλειες εσόδων της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Στα επίπεδα του 2019 επανέρχονται οι πτήσεις

Aegean: Οργανικές ζημίες 72,5 εκατ. και 7,2 εκατ. επιβάτες το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News