Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 10:36
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φόρος 90% στα υπερκέρδη της ενέργειας: Οι εταιρείες και οι πρώτες εκτιμήσεις

Φόρος 90% στα υπερκέρδη της ενέργειας: Οι εταιρείες και οι πρώτες εκτιμήσεις

Την εκτίμηση ότι τα υπερκέρδη που έχουν βγάλει οι εταιρείες ενέργειας είναι ένα μικρό ποσό και άρα ο φόρος που θα προκύψει μέσω της έκτακτης εισφοράς ύψους 90% που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι εύκολα διαχειρίσιμος για αυτές, εκφράζουν οι αναλυτές της Axia Research. 

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία με την οποία θα επιβληθεί φόρος 90% στα υπερκέρδη που βγάζουν οι εταιρείες ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021. 

Ο υπολογισμός του ποσού των υπερκερδών θα γίνει από τη ΡΑΕ και ελεγκτές, αφότου ληφθούν υπόψη οι εκπτώσεις που έχουν δώσει οι εταιρείες αυτές στους καταναλωτές. 

Όπως σημειώνει η Axia, το μέτρο αφορά τους καθετοποιημένους ομίλους, δηλαδή τις ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison και Ήρων, ενώ δεν εφαρμόζεται στους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι αποζημιώνονται με σταθερό ποσό. 

Τα ευρήματα της ΡΑΕ και των ελεγκτών θα συζητηθούν με τις εταιρείες, προκειμένου να επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, προσθέτει η Aixa. 

Και σημειώνει ότι τα σχόλια του πρωθυπουργού ευθυγραμμίζονται με την εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Κομισιόν προκειμένου να οι κυβερνήσεις να συγκεντρώσουν πόρους για να στηρίξουν τους καταναλωτές έναντι της ενεργειακής κρίσης. 

Αυτή τη στιγμή, η μεθοδολογία και το πλαίσιο που ακολουθηθεί για να εξεταστεί η κερδοφορία δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, ενώ οι αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με την Axia. 

«Για τώρα, η ορατότητα γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις της φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών παραμένει αρκετά χαμηλή. Κατά την άποψή μας, τα όποια υπερκέρδη (έπειτα από τις εκπτώσεις προς τους καταναλωτές) στην ελληνική αγορά είναι ένα αρκετά μικρό ποσό και θα είναι εύκολα ανεκτό για τις εταιρείες», σημειώνουν οι αναλυτές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ελεγχθούν και θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News