ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DBRS: Ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και αβεβαιότητες για τις ελληνικές τράπεζες

DBRS: Ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και αβεβαιότητες για τις ελληνικές τράπεζες

Ευκαιρίες ανάπτυξης, τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες μπορούν τώρα να εκμεταλλευτούν, αφότου η επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του κλάδου για το 2021, βλέπει η DBRS Morningstar.  Ωστόσο, σημειώνει πως η γεωπολιτική ένταση ενισχύει την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2021, η DBRS σημειώνει ότι τα έσοδα επηρεάστηκαν από μία σειρά παράγοντες, μεταξύ αυτών οι αυξανόμενοι -αν και ακόμα χαμηλοί- όγκοι των νέων χορηγήσεων , η μείωση του ρίσκου και η χαμηλή διαφοροποίηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες πιέσεις στα επιτοκιακά έσοδα, ο οίκος τονίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να  εστιάσουν περισσότερο στη διοχέτευση των καταθέσεων προς δραστηριότητες που παράγουν προμήθειες, ώστε να βελτιωθεί η διαφοροποίηση των εσόδων.

DBRS: Ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και αβεβαιότητες για τις ελληνικές τράπεζες-1

Η DBRS επισημαίνει, επίσης, τη μεγάλη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, τονίζοντας ότι η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού λόγω της πανδημίας ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.

Η όποια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει διαχειρίσιμη, εκτιμά ο οίκος και προβλέπει ότι η μείωση του ρίσκου θα συνεχιστεί.

«Το κόστος ρίσκου αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τα βελτιωμένα προφίλ ρίσκου των ελληνικών τραπεζών και με την προϋπόθεση ότι οι νέες εισροές NPE από την πανδημία θα παραμείνουν υπό έλεγχο», σημειώνει ο αναλυτής της DBRS Morningstar, Andrea Costanzo. «Ενώ σημειώνουμε ότι η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη, οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινώνουν το πιθανό ρίσκο επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού και την ανάγκη για υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες στα δάνεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εάν οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: 

Moneyreview Banking Summit: Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρά την κρίση

DBRS: Πώς και πόσο πλήττει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high) – Αναθεώρησε τις προοπτικές σε σταθερές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News