Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 09:14
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει ελληνικά ο Τζον Πόλσον

Επιμένει ελληνικά ο Τζον Πόλσον

Αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνει η πανδημία εμφανίστηκε ο Τζον Πόλσον της Paulson & Co. μέτοχος της Alpha και της Πειραιώς όπως και της ΕΥΔΑΠ μιλώντας στο Capital Link Forum. Παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση της εταιρείας του να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. 

O Πόλσον (ο οποίος πρόσφατα πρότεινε την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ως λύση για την αποπληρωμή των CoCos και αποτροπή της αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 61% -η οποία και απορρίφτηκε) είπε για τις ελληνικές τράπεζες: «Έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPL από το παρελθόν, γεγονός που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να έχουν περισσότερα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάπτυξη» είπε. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται περίπου στο ένα πέμπτο των αντίστοιχων αποτιμήσεων σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που δείχνει τη δυνατότητα κέρδους για τους επενδυτές.

Τι περιμένει για ΕΥΔΑΠ  

Στην ομιλία του ο κ. Πόλσον έκανε αναφορά και στην ΕΥΔΑΠ η οποία αν και είναι μια καλά οργανωμένη εταιρεία, διαπραγματεύεται περίπου στο ένα τρίτο σε σύγκριση με ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρίες. Όπως είπε πιστεύει πως καθώς το ελληνικό ρυθμιστικό καθεστώς εξελίσσεται με την ίδρυση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, ακολουθώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, όλοι οι μέτοχοι και οι ίδιες οι εταιρίες και η κοινωνία ευρύτερα μπορούν να ωφεληθούν.
 

Σήμα για νέες επενδύσεις

Η Paulson & Co. σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα στο 2021, επενδύοντας κυρίως σε μετοχές. Όπως ανέφερε ο επικεφαλή της στο forum της Capital Link , αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εμπιστοσύνης που έχει ο ίδιος και άλλοι επενδυτές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά τι διαφορά κάνει για να επενδύσεις σε μια χώρα, όπου η κυβέρνηση λαμβάνει ορθές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής και καλωσορίζει τους επενδυτές. Για μένα, ο πιο άμεσος τρόπος αύξησης της επενδυτικής μας παρουσίας στην Ελλάδα είναι μέσω μετοχών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών μετοχών, και αυτός θα συνεχίσει να είναι ο πρωταρχικός τομέας που θα εστιάσουμε την προσοχή μας» ανέφερε. Σημείωσε πάντως ότι ακόμη ένας τομέας που φαίνεται πολύ ελκυστικός για όλους τους επενδυτές είναι η αγορά ακινήτων. 

H ατζέντα της ψηφιακής οικονομίας
Εξήρε την ατζέντα ψηφιοποίησης της κυβέρνησης και τις προσπάθειές της να ωθήσει την Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος επικεντρώνεται στις βιομηχανίες του μέλλοντος. «Όλα τα κατάλληλα συστατικά είναι στην Ελλάδα για να προσελκύσουν τεχνολογικές επενδύσεις και να ωθήσουν το ΑΕΠ της
Ελλάδας σε νέα ύψη» είπε και εξήγησε: Ο Ελληνικός πληθυσμός είναι καλά μορφωμένος και εφευρετικός, υπάρχει μια κυβέρνηση που προσφερει υποστηριξη και μια συντονισμένη οικονομική πολιτική. Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ψηφιακών εργαζομένων για μετεγκατάσταση και εργασία από την Ελλάδα. 

Και η σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης 

Ο κ. Πόλσον υπογράμμισε την ανάγκη για σωστή εταιρική διακυβέρνηση για όλους τους επενδυτές και ανεφερε το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς, όπου καταξιωμενοι Έλληνες και διεθνείς προσωπικότητες υπηρετούν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Γενικά, σημείωσε, η προσοχη στην εταιρική διακυβέρνηση είναι απαραιτητη και χωρίς καλή εταιρική διακυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να επενδύσει με εμπιστοσυνη. «Εάν πρόκειται να επενδύσετε σε μια δημόσια διαπραγματευσιμη εταιρεία ως μέτοχος, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η διακυβέρνηση είναι σωστη και ότι θα αντιμετωπίζεστε δίκαια ως μέτοχος και ότι δεν θα υπάρχουν εσωτερικά οφέλη για τους διευθυντές ή άλλους μεγάλους μετόχους εις βάρος των αλλων μετόχων. Επομένως, εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκυσει το επενδυτικό κεφάλαιο, πρέπει να επιμείνει στην ισχυρή διακυβέρνηση. Και η τάση προς αυτή την κατεύθυνση ειναι ηδη πολύ θετική» κατέληξε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News