Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 10:01
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Τζίρος-ρεκόρ το 2021, το κόστος πίεσε τα EBITDA

Τιτάν: Τζίρος-ρεκόρ το 2021, το κόστος πίεσε τα EBITDA

Αύξηση 6,7% σημείωσε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου της Τιτάν κατά το 2021 και διαμορώθηκε στα επίπεδα-ρεκόρ των 1,71 δισ. ευρώ, με την εισηγμένη να διαπιστώνει υψηλότερη ζήτηση και βελτιωμένα επίπεδα τιμών σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. 

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 4,6% σε 272,4 εκατ.  ευρώ λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του κόστους το δεύτερο εξάμηνο του έτους.  Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) αυξήθηκαν σε 89,6 εκατ.  ευρώ (έναντι 1,1 εκατ. ευρώ μετά τις εφάπαξ χρεώσεις 63,9 εκατ. ευρώ το 2020 και 50,9 εκατ.  ευρώ το  2019), κυρίως χάρη στην επιτυχή αναχρηματοδότηση του δανεισμού και τις ευνοϊκότερες  συναλλαγματικές διακυμάνσεις. 

Οι επιμέρους αγορές 

Το 2021 σημειώθηκε ανάπτυξη σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις  σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ χάρη στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, η οποία ενισχύεται από τις υγιείς μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Η ελληνική αγορά εξακολούθησε να καταγράφει θετικές επιδόσεις,  ενισχύοντας περαιτέρω την πεποίθηση ότι η ζήτηση βρίσκεται πλέον σταθερά στην ανοδική τροχιά του  οικονομικού κύκλου.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη πέτυχε δυναμικές επιδόσεις. Οι επιδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου γύρισαν σε θετικό πρόσημο, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης και στα καλύτερα επίπεδα των τιμών στην Αίγυπτο. Παράλληλα στην Τουρκία, παρά το ασταθές οικονομικό κλίμα, ο Όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών. Τέλος, οι δραστηριότητες στη Βραζιλία συνέχισαν να σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη.

Oι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων: τσιμέντο, έτοιμο σκυρόδεμα, αδρανή υλικά, τσιμεντόλιθοι και ιπτάμενη τέφρα. Σε σύγκριση με το 2020, οι πωλήσεις τσιμέντου του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 18,3 εκατ. τόνους. Κύριος συντελεστής αυτής της αύξησης ήταν η αγορά των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν 
κατά 2% και ανήλθαν σε 5,5 εκ. μ3, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 1% και ανήλθαν σε 20,2 εκ. τόνους, χάρη στην ελληνική αγορά.

Μετά την εξουσιοδότηση που δόθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 13 Μαΐου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου  ύψους €0,50 ανά μετοχή σε όλους τους Μετόχους της εταιρείας. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου θα είναι 
οι εγγεγραμμένοι ως μέτοχοι της Εταιρίας την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022, στις 12 μ.μ. (CEST) (ημερομηνία καταγραφής – record date). Η είσπραξη του ποσού επιστροφής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022 μέσω των χειριστών των μετόχων, των τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News