ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν αγοραστές για ψυχιατρικές κλινικές;

Ποιες ψυχιατρικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα οδηγούνται προς εκποίηση

Υπάρχουν αγοραστές για ψυχιατρικές κλινικές;

Το ερώτημα εάν υπάρχουν στην Ελλάδα αγοραστές για ψυχιατρικές κλινικές πρόκειται να απαντηθεί σύντομα. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να εκποιηθούν οι τρεις κλινικές στη Θεσσαλονίκη και κέντρο αποκατάστασης στην Κομοτηνή της εταιρείας Κων.Γ. Στασινόπουλος Nευροψυχιατρικές Kλινικές, η οποία τέθηκε το 2019 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ύστερα και από την απώλεια του ιδρυτή της. 

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των νευροψυχιατρικών κλινικών από το 1970, με τις μονάδες της, που παραμένουν σε λειτουργία, να διαθέτουν δυναμικότητα 520 κλινών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πήχης του τιμήματος έχει τεθεί στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα ακίνητα θα ήταν δυνατόν να αποκτήσουν νέα χρήση. Πάντως, όπως σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν το εγχείρημα, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Μέσω του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού προς εκποίηση τίθεται:

– έκταση 6,6 στρεμμάτων στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης επί της οποίας βρίσκεται η κλινική Άγ. Γεώργιος που αποτελείται από δύο κτήρια.

– τρεις εκτάσεις 13 στρεμμάτων στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης όπου βρίσκεται η κλινική Αγία Μαρίνα που διαθέτει τρεις πτέρυγες

– έκταση 9,4 στρεμμάτων όπου λειτουργεί η κλινική Άγιος Αντώνιος στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και αποτελείται από δύο κτήρια και

– δύο οικόπεδα 13 στρεμμάτων όπου βρίσκεται η κλινική Αγία Μαρίνα.

Εκποιούνται ακόμη Ι.Χ., φορτηγά και ασθενοφόρα της εταιρείας, ενώ ο αγοραστής μπορεί να αποκτήσει και τις συμβάσεις των κλινικών με ασθενείς. 

Ο Κων. Γ. Στασινόπουλος

Ο ιδρυτής των νευροψυχιατρικών κλινικών Κων.Γ.Στασινόπουλος, όπως αναφέρεται στο -αναρτημένο στον ιστότοπο της εταιρείας- βιογραφικό σημείωμα ξεκίνησε να χτίζει το 1968 την πρώτη ψυχιατρική κλινική στη Θεσσαλονίκη, την «Αγία Μαρίνα», η οποία λειτούργησε το 1970. Στην πορεία αρχίζουν οι επεκτάσεις της κλινικής και παράλληλα χτίζεται το 1975 και ξεκινά να λειτουργεί η δεύτερη κλινική, Αγιος Γεώργιος, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Το 1999 λειτούργησε η τρίτη νευροψυχιατρική κλινική στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, Άγιος Αντώνιος, της οποίας η επέκταση ολοκληρώθηκε το 2006. Επίσης το 1999 ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κομοτηνή η πρώτη, στην Ελλάδα, μονάδα αποκατάστασης και αποθεραπείας κλειστής νοσηλείας, Άγιος Γεώργιος, που αφορά την μετανοσοκομειακή νοσηλεία ατόμων, τα οποία υπέστησαν διάφορες κινητικές βλάβες.

Πολλά χρόνια προτού τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, καθώς, ήδη, από το 2011 χρωστούσε δεδουλευμένα στο προσωπικό. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News