ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι χάνει η Coca Cola HBC στη Ρωσία: Το άγνωστο μέλλον 10 εργοστασίων

Τι χάνει η Coca Cola HBC στη Ρωσία: Το άγνωστο μέλλον 10 εργοστασίων

Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη ίσως πρόκληση τα τελευταία 21 χρόνια, από όταν δηλαδή εξαγόρασε το σύνολο των εργοστασίων και των δικαιωμάτων εμφιάλωσης που είχε η Coca – Cola Company στη Ρωσία, βρίσκεται ο όμιλος της Coca – Cola HBC AG. Κι αυτό διότι η απόφαση της Coca – Cola να σταματήσει την πώληση των προϊόντων της στη ρωσική αγορά σημαίνει όχι μόνο απώλεια μεγάλου μέρους πωλήσεων αλλά και άγνωστο το μέλλον για τα 10 εργοστάσια που διατηρεί εκεί ο ελληνικός όμιλος, κάποια εκ των οποίων τα μεγαλύτερα στην κατηγορία τους σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Πάντως, χθες η μετοχή της Coca – Cola HBC τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο, 5,12% και 9,55% αντιστοίχως.

Η δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει η Coca – Cola HBC αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί σε συνέχεια των όσων είχε ανακοινώσει η Coca – Cola Company το βράδυ της Τρίτης σχετικά με την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Ανακοίνωση με την οποία δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει με τα εργοστάσια του ομίλου, καθώς και εάν θα λάβει αποζημίωση από την Coca – Cola Company.  Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης από την The Coca-Cola Company σύμφωνα με την οποία αναστέλλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, σεβόμενοι απόλυτα την απόφασή της συνεργαζόμαστε στενά για την υλοποίησή της, αξιολογώντας προσεκτικά τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας στη Ρωσία. Η σχέση μας με την The Coca-Cola Company παραμένει ισχυρή, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ στενά σε όλες τις υπόλοιπες αγορές μας. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους όσους έχουν επηρεαστεί από την ανείπωτη τραγωδία στην Ουκρανία και συνεχίζουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην περιοχή σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εργαζόμενούς μας και ειδικότερα σε όσους έχουν προσφέρει βοήθεια σε προσωπικό επίπεδο. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που απεγνωσμένα θέλουν να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία». 

Η Coca – Cola HBC δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1994 και αρχικά συμμετείχε σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Coca Cola Company, την Coca – Cola Molino Beverages Ltd. Το 2001 η Coca – Cola HBC εξαγόρασε από την Coca – Cola Company όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία, δηλαδή τα εργοστάσια και τα δικαιώματα εμφιάλωσης, ενώ το 2005 εξαγόρασε και την εταιρεία παραγωγής χυμών Multon. Ας σημειωθεί ότι τα πρώτα προϊόντα Coca – Cola και Fanta εισήχθησαν στη Ρωσία το 1979, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. Το πρώτο εργοστάσιο κατασκευάστηκε στη Μόσχα το 1994 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια πολλά ακόμη. Ο όμιλος διαθέτει συνολικά δέκα εργοστάσια στη Ρωσία με 60 γραμμές παραγωγής. Τα εργοστάσια βρίσκονται στη Μόσχα και στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, στην Αγία Πετρούπολη, στη Σαμάρα, στο Ροστόφ ον Ντον, στο Εκατέρινμπουργκ, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Βλαδιβοστόκ και στο Κράσνογιαρσκ. Το εργοστάσιο χυμών της Multon αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής χυμών στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, το εργοστάσιο στο Ροστόφ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει ο όμιλος στην Ανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος απασχολεί στη Ρωσία περί τα 7.000 άτομα, ενώ διαθέτει στόλο 3.554 φορτηγών. 

Οι πωλήσεις σε Ρωσία και Ουκρανία αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού όγκου πωλήσεων του ομίλου, ενώ από εκεί προέρχεται το 20% των λειτουργικών κερδών του (στοιχεία 2021). Επίσης, οι πωλήσεις στη Ρωσία αποτελούν το 26% του όγκου πωλήσεων του ομίλου στις αναδυόμενες αγορές (στοιχεία 2020).

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News