Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 17:50
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρίζει η πρωτιά της Apple: Ποια εταιρεία την πλησιάζει

Απειλεί να πάρει τη θέση της στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης

Τρίζει η πρωτιά της Apple: Ποια εταιρεία την πλησιάζει

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco ροκανίζει τη διαφορά με την Apple για τον τίτλο της ακριβότερης εταιρείας στον κόσμο.

Επωφελούμενη από τις τιμές του πετρελαίου που έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, η Aramco είδε τις μετοχές της να εκτινάσσονται κατά 15% σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 2,3 τρισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της κατασκευάστριας των iPhone, Apple, έχουν υποχωρήσει κατά 11% φέτος εν μέσω κύματος selloff στην αγορά, μειώνοντας την χρηματιστηριακή της αξία σε περίπου 2,6 τρισ. δολάρια.

Τρίζει η πρωτιά της Apple: Ποια εταιρεία την πλησιάζει-1

Αν και η Aramco απέχει παραπάνω από 10% από την πρώτη θέση, οι πιθανότητές της αυξάνονται αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας, καθώς οι χώρες επιβάλλουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Όλοι θέλουν να προσκολλώνται στα εμπορεύματα», δήλωσε στο Bloomberg ο Μαζέν Αλ Σουνταΐρι, επικεφαλής έρευνας της Al Rajhi Capital.

Με το πετρέλαιο στα 130 δολάρια το βαρέλι, τα κέρδη της Aramco — που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα αυτόν τον μήνα — αναμένεται να λάβουν μεγάλη ώθηση, δίνοντας στον πετρελαϊκό γίγαντα περιθώριο να αυξήσει το μέρισμά του, ανέφερε ο ίδιος.

Η τελευταία φορά που η Aramco κατείχε τον τίτλο της ακριβότερης εταιρείας στον κόσμο ήταν για μια σύντομη περίοδο τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Έκτοτε, η Apple ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής, εκτός από αρκετές εβδομάδες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν μια απώλεια κερδών για την Apple οδήγησε στην πρώτη θέση τη Microsoft.

Ωστόσο, με τους επενδυτές να αναζητούν ποιότητα σε ασταθείς αγορές, η Apple θεωρείται από ορισμένους ως ένα σχετικό καταφύγιο. Ο κατασκευαστής των iPhone έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας υψηλότατης κεφαλαιοποίησης φέτος, με την πτώση της κατά 11% να αποτελεί σαφώς καλύτερη επίδοση σε σχέση με τη βύθιση κατά 19% του Δείκτη Nasdaq 100.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών καθώς οι ΗΠΑ κινούνται προς το εμπάργκο

Γουόρεν Μπάφετ: Η Apple είναι η νέα του «Coca-Cola» – Έφερε κέρδη 100 δισ.δολαρίων σε 6 χρόνια

Σ. Αραβία: Και νέα προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο – Στηρίζει το επενδυτικό της ταμείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News