Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 13:10
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον λιβανικών συμφερόντων όμιλο INDEVCO η Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ

Στον λιβανικών συμφερόντων όμιλο INDEVCO η Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ

Στον έλεγχο της «Frem Industrial Group», μέλους του λιβανικού συμφερόντων ομίλου «INDEVCO», περνάει η εταιρεία «Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ», μέσω συμφωνίας εξυγίανσης η οποία επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

H INDEVCO αποτελεί διεθνή όμιλο με έδρα τον Λίβανο ο οποίος δραστηριοποιείται στην βιομηχανική παραγωγή και στην παροχή τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με παρουσία στην ελληνική αγορά από το 2009 μέσω της θυγατρικής εταιρίας «Unipak Hellas».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η εξαγορά έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης της χαρτοβιομηχανίας «ΠΑΚΟ ΑΕ» το 2018 και σε συνδυασμό με την στρατηγική του ομίλου να γίνει η Ελλάδα το κέντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συμφωνία δημιουργεί έναν καθετοποιημένο όμιλο εταιριών με κυρίαρχη θέση στην αγορά χαρτιού και χάρτινης συσκευασίας.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος του επενδυτικού πλάνου του ομίλου INDEVCO το οποίο περιλαμβάνει την συνέχιση πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και συνεισφέροντας προστιθέμενη αξία στον Ελληνικό βιομηχανικό κλάδο. 

Η «Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ», μέλος του ομίλου «Χαΐτογλου», δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής χαρτοκιβωτίων και λοιπών προϊόντων συσκευασίας από το 1979, και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά.

Τι προβλέπει η συμφωνία 

Η επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει σημαντικές πληρωμές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και εμπορικούς προμηθευτές, ενώ διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργαζόμενων της «Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ». Ο όμιλος INDEVCO έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σημαντικά επενδυτικά σχέδια για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής δυναμικότητας της «Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ». 

Ο Fayssal Frem, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου εταιρειών INDEVCO και επικεφαλής των δραστηριοτήτων του ομίλου INDEVCO στην Ελλάδα δήλωσε: «Η «Χαΐτογλου – Χαρτέλ ΑΒΕΕ» υπήρξε ανέκαθεν ένας αξιόπιστος συνεργάτης και προμηθευτής εμπορευμάτων για την «Unipak Hellas» (θυγατρική εταιρία του ομίλου INDEVCO στην Ελλάδα). Η συνεργασία μας χρονολογείται από το 2013 και η εν λόγω εξαγορά ουσιαστικά αποτελεί την επιχειρηματική συνέχεια της έως τώρα εξαιρετικής συνεργασίας μας». 

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019 είχε κατατεθεί αίτηση προστασίας από τους πιστωτές από την Χαΐτογλου – ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ προκειμένου να προχωρήσει το πλάνο εξυγίανσης με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Από τότε η «Κ» είχε γράψει ότι επενδυτής είναι η Frem Industrial Group, που έχει εξαγοράσει ήδη και τις Unipak και ΠΑΚΟ στην Ελλάδα.

Η εταιρεία συσκευασιών, που έχει ορισμένους αλλά όχι όλους κοινούς μετόχους με την Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ και αποτελεί ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρική οντότητα από την τελευταία, βαρυνόταν με μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξης των 44 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η εταιρεία Χαΐτογλου ΧΑΡΤΕΛ Α.Β.Ε.Ε. ξεκίνησε τη διαδρομή της από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης όπου και δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιό της, από τον ιδρυτή της επιχείρησης Κωνσταντίνο Χαΐτογλου. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου συνεχίζουν να βρίσκονται στην ίδια περιοχή ενώ ένα δεύτερο έχει κατασκευαστεί το 2004 στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου σε έκταση 17.000 τετραγωνικών μέτρων. Παράγει σειρά προϊόντων συσκευασίας όπως τα κλασικά RSC χαρτοκιβώτια αμερικανικού τύπου σε διάφορους κυματισμούς, χαρτοκιβώτια με χρήση καλουπιών και τελάρα για φρούτα και λαχανικά, τα οποία  εξυπηρετούν πολλούς και διαφορετικούς κλάδους.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News