Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 18:35
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Amazon: «Σκότωσε» το χαρτί, τώρα κλείνει τα βιβλιοπωλεία της

Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος κλείνει βιβλιοπωλεία και άλλα φυσικά καταστήματα

Amazon: «Σκότωσε» το χαρτί, τώρα κλείνει τα βιβλιοπωλεία της

Μπορεί σε άλλους τομείς να καταγράφει επιτυχίες, όμως η Amazon δεν κατάφερε να φέρει τους αναγνώστες από το διαδικτυακό της κατάστημα στα βιβλιοπωλεία της και έτσι ανακοίνωσε το κλείσιμο των 68 φυσικών της καταστημάτων πώλησης βιβλίων σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πρώτα, η Amazon σκότωσε τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία. Μετά, άνοιξε δικά της. Και τώρα τα κλείνει» σχολιάζει με ειρωνικό ύφος το CNN. To Reuters αναφέρει ότι το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο της Amazon ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που χρεοκόπησαν τα καταστήματα λιανικής πώλησης βιβλίων και μουσικών ειδών Borders. 

H εταιρεία του Τζεφ Μπέζος προχωράει ακόμη στο κλείσιμο των καταστημάτων Pop Up με παιχνίδια και είδη οικιακής χρήσεως, καθώς και στα λεγόμενα «4-star stores», τα οποία πωλούσαν προϊόντα με υψηλή βαθμολογία χρηστών.

Η Amazon θα κλείσει τα καταστήματα φυσικής παρουσίας σε διαφορετικές ημερομηνίες και θα ειδοποιήσει σχετικά τους πελάτες της. Οι εργαζόμενοί της θα πάρουν αποζημίωση ή μπορούν να βρουν δουλειά σε άλλα καταστήματα της Amazon.

Αντίθετα, ο αμερικανικός κολοσσός θα επικεντρωθεί περισσότερο στα άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης που διαθέτει, όπως αυτά που πωλούν τρόφιμα (Amazon Fresh και Whole Foods), όπως και το κατάστημα ένδυσης Amazon Style που άνοιξε πρόσφατα. Επιπλέον, συνεχίζει να επιμένει στα Amazon Go, τα μίνι μάρκετ χωρίς ταμίες.

Μετά το άνοιγμα του πρώτου βιβλιοπωλείου στο Σιάτλ το 2015, η Amazon δοκίμασε μία σειρά από ιδέες για τις πωλήσεις λιανικής. Ωστόσο, οι καινοτομικές προσεγγίσεις της εταιρίας δεν ήταν αρκετές για να συμβαδίσουν με τη διαδικτυακή παρουσία αγορών που είχε ενεργοποιήσει η ίδια.

Τα έσοδα των καταστημάτων φυσικής παρουσίας της εταιρίας, που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μόλις 3% των πωλήσεων των 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων του τελευταίο τριμήνου, αντανακλώντας σε μεγάλο ποσοστό τις καταναλωτικές δαπάνες στη θυγατρική της πώλησης τροφίμων Whole Foods, αδυνατούσαν να ακολουθήσουν συχνά την ανάπτυξη άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Amazon.

Ο Μάικλ Πάτσερ, αναλυτής της Wedbush Securities, δήλωσε ότι ήταν σωστή η απόφαση της Amazon να απαλλαγεί από τα βιβλιοπωλεία φυσικής παρουσίας, που ήταν ασυμβίβαστα με την πορεία της.

Σύμφωνα με τον Πάτσερ, ο Άντι Τζέισι, νέος εκτελεστικός διευθυντής της Amazon προχώρησε στην κίνηση αυτή, μετά την ανάλυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρίας από τον τοποθέτησή του στη θέση του τον Ιούλιο. “Οι λιανικές πωλήσεις είναι δύσκολες και το ανακαλύπτουν αυτό” σημείωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Amazon Web Services: Πώς στηρίζει τις ελληνικές startups

Η Amazon κάνει προσλήψεις στην Αθήνα: Τι ζητάει, οι μισθοί

Στρατηγική cloud first και ψηφιακοί νομάδες – Τι σημαίνει η επένδυση της Amazon

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News