Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 12:47
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε υψηλά επίπεδα η δραστηριότητα της μεταποίησης τον Φεβρουάριο

Σε υψηλά επίπεδα η δραστηριότητα της μεταποίησης τον Φεβρουάριο

Συνεχίστηκε η επέκταση της ελληνική μεταποίησης και τον Φεβρουάριο με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν το εργατικό τους δυναμικό, ωστόσο, ο ρυθμός επέκτασης των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 57,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 57,9 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit, παραμένοντας σε μακρινή απόσταση από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μίας δραστηριότητας. 

«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν μεγαλύτερη αύξηση τηςπαραγωγής κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών», σχολίασε η Σιαν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit.

«Παρ’ όλα αυτά, τα υποκείμενα δεδομένα υπέδειξαν την εμφάνιση κάποιων προκλήσεων που σχετίζονται με τη ζήτηση, με περαιτέρω υποχώρηση της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού», πρόσθεσε.

Παρά την σχετικά αρνητική επίδραση των αποθεμάτων αγορών, αυτές αντισταθμίστηκαν από την εντονότερη αύξηση της παραγωγής, η οποία ενίσχυσε τον δείκτη, είπε η Markit.

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, ωστόσο υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα στην ασθενέστερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021.

Οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν απότομα τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς οι πιέσεις στην παραγωγική δυναμικότητα εξασθένησαν.

Οι προσλήψεις συνδέθηκαν με τις επενδύσεις σε παραγωγικό δυναμικό και τις προσπάθειες των εταιρειών να καλύψουν τις αυξημένες απουσίες του προσωπικού λόγω COVID, σύμφωνα με την Markit.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News