ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Παίρνουν σειρά τα σούπερ μάρκετ εν όψει του Ιουνίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Παίρνουν σειρά τα σούπερ μάρκετ εν όψει του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον Ιούνιο, βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Εργασίας. 

Τα  στελέχη του υπουργείου ήδη έχουν πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους των τραπεζών, ενώ θα υπάρξει σειρά επαφών και με εκπροσώπους των σούπερ μαρκετ. Αυτοί οι δύο κλάδοι θα είναι και οι πρώτοι όπου θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας. 

Μέσω της κάρτας θα γίνεται παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης. Η μέτρηση του χρόνου εργασίας του εργαζόμενου θα πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας στην οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω app στο κινητό του ή στον υπολογιστή του. 

Με αυτό τον τρόπο θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ κάθε μεταβολή που αφορά στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων, όπως – ιδίως – η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια.

Τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα μπορούν να διασταυρώνονται με τα στοιχεία που αναγράφονται στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) που υποβάλλεται από την κάθε επιχείρηση.

Η ψηφιακή κάρτα θα αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων.

Από το υπουργείο Εργασίας προσδοκούν πως η  κάρτα εργασίας θα αποτελέσει το «κλειδί» για την προστασία των εργαζομένων, τον έλεγχο του ωραρίου εργασίας και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Επιπλέον θα αποτελέσει ακόμη ένα   εργαλείο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο και σε αυτές που δεν τον τηρούν, ενώ θα μειώσει την γραφειοκρατία των επιχειρήσεων.

Ήδη στον αέρα βρίσκεται ο προπομπός της ψηφιακής κάρτας, το myergani, μέσα από το οποίο, ο εργαζόμενος έχει πληροφορίες για τον εργασιακό του βίο και μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο όλες τις δηλώσεις των εργοδοτών που τον αφορούν.

Στην πράξη, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τις πληροφορίες που καταχωρούνται από το σύνολο των εργοδοτών που τον αφορούν. Μπορεί ακόμα να δει τη λίστα με τους εργοδότες, νυν και πρώην, καθώς και επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της σχέσης εργασίας. Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες (ομαδοποιημένες) που αφορούν την έναρξη και τη λήξη της απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση (π.χ. τηλεργασία), το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News