Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 11:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μύλοι Σαραντόπουλος: Προσανατολισμός σε άλλες αγορές σιτηρών – Άνοδος στο κόστος παρασκευής του αλευριού

Μύλοι Σαραντόπουλος: Προσανατολισμός σε άλλες αγορές σιτηρών – Άνοδος στο κόστος παρασκευής του αλευριού

Προς άλλες αγορές σιτηρών θα στραφεί η «Μύλοι Σαραντόπουλος», μετά την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. 

Η εταιρεία με ανακοίνωσή της κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρει ότι οι συνδυασμένες αγορές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 2021 και το 2020 αντιπροσώπευαν το 32% και το 29,5% των συνολικών αγορών αντίστοιχα. 

Επίσης, η εταιρεία αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν οι όποιες προβλέψεις. 

«Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα:

«Η Εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος Α.Ε., σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (επιστολή με αρ. πρωτ. 478/24.02.2022), ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στη δραστηριότητά της οι πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Όμιλος δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις χώρες αυτές.

Ο Όμιλος κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την Αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της Διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον Κύκλο Εργασιών, τα Αποτελέσματα και την Οικονομική Θέση της Εταιρείας και του Ομίλου.

Η Διοίκηση της Εταιρείας, παρακολουθώντας στενά τις σχετικές εξελίξεις και τα συνεπάγωγα προβλήματα προμήθειας σίτου, προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου (στις οποίες ούτως ή άλλως έχει πρόσβαση) με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.

Τέλος, η Διοίκηση της Εταιρείας επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της μακράς λειτουργίας της Αλευροβιομηχανίας της, (που ιδρύθηκε το 1912 στον Πειραιά ως ατομική επιχείρηση του Κωνσταντίνου Ι. Σαραντόπουλου) έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές και διάφορες έκρυθμες καταστάσεις, τις οποίες κατάφερε και ξεπέρασε προσαρμοζόμενη επιτυχώς».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News