ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Rocket, ο πατέρας του βασικού μετόχου και οι απάτες με τις επενδυτικές πλατφόρμες

Η Rocket, ο πατέρας του βασικού μετόχου και οι απάτες με τις επενδυτικές πλατφόρμες

«Πυροτέχνημα» που έσβησε γρήγορα αποδείχθηκε η Rocket Delivery, καθώς τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της η ουκρανικών συμφερόντων ψηφιακή πλατφόρμα παραγγελιοληψίας και διανομής έτοιμων γευμάτων αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά, αλλά και από όλες τις άλλες αγορές στις οποίες είχε δραστηριότητα. Αν και η εταιρεία δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, όπου να εξηγεί τους λόγους της διακοπής των δραστηριοτήτων της σε παγκόσμιο επίπεδο, πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη οικονομικών προβλημάτων, προβλήματα που δεν συνδέονται με την ρωσο-ουκρανική κρίση και την αδυναμία εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης. H Rocket θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται μόνο στην Ουκρανία, όπου κι εκεί όμως ελαχιστοποίησε το κόστος της, σταματώντας τις νυχτερινές παραδόσεις παραγγελιών κι έχοντας ήδη προβεί σε απολύσεις 50 ατόμων στα τέλη του 2021. 

Η εξέλιξη αυτή πάντως έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι αν και η αγορά του on line delivery φαγητού είναι παγκοσμίως μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά με τζίρο που πλησιάζει τα 300 δισ. δολάρια ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά σκληρός και μόνο λίγοι «παίκτες» σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο θα καταφέρουν να επιβιώσουν. 

Η είδηση της αποχώρησης της Rocket από την ελληνική αγορά έγινε γνωστή μέσω της ενημέρωσης που έγινε στους εργαζόμενους της εταιρείας, πρακτική που ακολουθήθηκε και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του ισπανικού Business Insider, όπου γίνεται λόγος για την αποστολή ενός σύντομου μηνύματος από την εταιρεία στους εργαζόμενούς της στο οποίο τους ανακοίνωνε το τέλος των δραστηριοτήτων στην Ισπανία, αλλά και στις άλλες αγορές στις οποίες είχε παρουσία. Μάλιστα τονίστηκε ότι η διακοπή είναι άμεση και οριστική. 

H Rocket ιδρύθηκε το 2018 από τους Αλεξέι Γιούκιμτσουκ και Στάνισλαβ Νμίτρικ, είχε έδρα το Άμστερνταμ και δραστηριότητα στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία. Το 80% εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τον Ιγκόρ Ρόχλιν, ο οποίος όμως προχώρησε πρόσφατα σε μείωση της χρηματοδότησης της εταιρείας. Ουκρανικά μέσα συνδέουν τις εξελίξεις στη Rocket και με το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο ο πατέρας του Ιγκόρ Ρόχλιν, Τιμούρ ο οποίος ήταν και πρώην μέτοχος της Rocket, συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές, ύστερα από αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης, για απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η απάτη σχετίζεται με επενδυτικές εταιρείες – «φαντάσματα» που έπειθαν πολίτες να επενδύουν σε επενδυτικές πλατφόρμες. 

Στην Ελλάδα η Rocket λειτουργούσε μέσω της θυγατρικής «Ρόκετ Ντελίβερι Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», που έχει συσταθεί από τις 25 Μαΐου 2021, με έδρα της εταιρείας την Αγία Παρασκευή Αττικής, ενώ το όλο εγχείρημα «έτρεχε» ο Νίκος Χατζηδάκης, γνωστός από τη θητεία του στην εταιρεία ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών Lime. 
Η Rocket απασχολούσε στην Ελλάδα 100 άτομα ενώ πρόσφατα είχε προαναγγείλει περί τις 500 προσλήψεις, καθώς και συνεργασίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν προκλήθηκε σάλος με τη μη ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων της efood, η Rocket έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι νέοι διανομείς που θα προσλάμβανε θα εργάζονταν ως μισθωτοί με συμβάσεις αορίστου χρόνου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εταιρείες delivery: Μετά την έκρηξη και τα deals, η νέα ευκαιρία του 1 τρισ.

Διευκρινήσεις για delivery και παραλαβή των γευμάτων

Έρευνα: Τι ψωνίζουν online περισσότερο οι Έλληνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News