ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το επόμενο βήμα του Σπ. Θεοδωρόπουλου: Διπλή εξαγορά στα τρόφιμα

Το επόμενο βήμα του Σπ. Θεοδωρόπουλου: Διπλή εξαγορά στα τρόφιμα

(upd) Διπλό επενδυτικό «χτύπημα» ανακοίνωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του MR που τον ήθελαν να βρίσκεται πολύ κοντά στο να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών «ΕΔΕΣΜΑ» και «ΚΡΕΜΕΛ». Αμφότερες οι εταιρείες δραστηριοποιούνται σε αντικείμενο συγγενές με αυτό της αλλαντοβιομηχανίας «ΝΙΚΑΣ» γεγονός που θα επιτρέψει πολλές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών και ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του στόχου του γνωστού επιχειρηματία για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων. 

Η βιομηχανία ΕΔΕΣΜΑ παράγει αλλαντικά, έτοιμα φαγητά, σαλάτες και τυροκομικά προϊόντα, ενώ η ΚΡΕΜΕΛ παράγει εδέσματα γιαουρτιού, spreads, εδέσματα σε άλμη, τηγμένα τυριά, φυτικά «τυριά», υποκατάστατα τυριού και μέλι. Τα τελευταία ειδικά χρόνια έχει έντονη δραστηριότητα στα plant based προϊόντα, μια ανερχόμενη κατηγορία τροφίμων παγκοσμίως, γεγονός που της έχει επιτρέψει να έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες πραγματοποιούν πωλήσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.  Τα deals αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2022. 

Το επόμενο βήμα του Σπ. Θεοδωρόπουλου: Διπλή εξαγορά στα τρόφιμα-1Η ιστορία της ΕΔΕΣΜΑ ξεκινά στην αυγή του 20ού αιώνα, το 1900 στη Σμύρνη, ως αλλαντοποιείο, από τον Δημήτρη Γανιώτη. Το 1914, πριν δηλαδή από την καταστροφή της Σμύρνης, μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 κτίζει εργοστάσιο στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης, αποκτά τον τίτλο «Διάδοχοι Δημητρίου Γανιώτη» και μετέπειτα μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Αλλαντοποιία TITAN ΑΕ». Τριάντα χρόνια αργότερα, η εταιρία επενδύει στην ανέγερση του σημερινού εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης και δημιουργείται η νέα εταιρική ταυτότητα «ΕΔΕΣΜΑ». Το 1991, η «ΕΔΕΣΜΑ» επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών ιδρύοντας την «AMΒΡΟΣΙΑ ΕΠΕ». Το 1994 ολοκληρώνεται το δεύτερο και νεότερο εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης όπου και στεγάζεται η νέα εταιρεία. Το 1998 ολοκληρώθηκε η πρώτη επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», ενώ το 2008 ολοκληρώθηκε η τωρινή τους μορφή. Στο τιμόνι και των δύο επιχειρήσεων βρίσκονται τα παιδιά των δύο θυγατέρων του Δημήτρη Γανιώτη, ο Δημήτρης και η Κατερίνα Χατζηγεωργίου και η Εύα και Μαρία Μαυρίδου. 

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2020 η «ΕΔΕΣΜΑ» είχε κύκλο εργασιών 43,03 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 505.880 ευρώ. Η θυγατρική εταιρεία  η «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», είχε τζίρο 11 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 123.779 ευρώ. 

Η ΚΡΕΜΕΛ με επικεφαλής τον Νίκο Παπαστεφανάκη δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων από το 1990 και διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης. Το 2020 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 16,08 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 3,6 εκατ. ευρώ ενώ το περιθώριο EBITDA εκτοξεύτηκε στο 22,54% από 10,66% το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το 2016 ο τζίρος της ήταν 4,8 εκατ. ευρώ, το 2017 6,63 εκατ. ευρώ, το 2018 8,31 εκατ. ευρώ και το 2019 12,39 εκατ. ευρώ. Στην αμερικανική αγορά έχει εισέλθει μέσω Good Planet Foods. Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε πάνω από 15 χώρες, σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, αλλά και Ντουμπάι. 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με το fund EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης ήρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ» που βρίσκεται στη Λάρισα. Επιπλέον, στην αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος, ενώ ήδη από το καλοκαίρι του 2021 έχει αποκτήσει το 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ. Από το 2012 εξάλλου δραστηριοποιείται και στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας μέσω της Wonderplant. 

Διαβάστε επίσης: 

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Αποκτά τις εταιρείες Έδεσμα και Αμβροσία

Θεοδωρόπουλος – Ταμβακάκης αγοράζουν τους «Ελληνικούς Χυμούς»

ION: Διαψεύδει τα σενάρια εισόδου του Θεοδωρόπουλου – Δεν υπάρχει καμία συζήτηση

Sunterra: Τα θερμοκήπια και μια επιχειρηματική ιδέα που «ωρίμασε»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News