Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 20:34
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Google: Προχωρά σε αλλαγές του ιδιωτικού απορρήτου αντίστοιχες με της Apple

Google: Προχωρά σε αλλαγές του ιδιωτικού απορρήτου αντίστοιχες με της Apple

Nέους περιορισμούς ιδιωτικού απορρήτου υιοθετεί η Google, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, που θα εμποδίζουν την παρακολούθηση σε όλες τις εφαρμογές στις συσκευές Android της, μετά από μια παρόμοια κίνηση που έκανε η Apple πέρυσι και ανέτρεψε τις διαφημιστικές πρακτικές πολλών εταιρειών.

Η Google ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει νέες αντικαταστάσεις με επίκεντρο το απόρρητο για το διαφημιστικό της αναγνωριστικό (ID), μια μοναδική σειρά χαρακτήρων που προσδιορίζει τη συσκευή του χρήστη. Τα ψηφιακά αναγνωριστικά στα έξυπνα κινητά συχνά βοηθούν τις εταιρείες διαφήμισης να παρακολουθούν και να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τους καταναλωτές.

Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν μεγάλες εταιρείες οι οποίες στηρίζονταν τα μέγιστα στην παρακολούθηση των χρηστών σε εφαρμογές, όπως η μητρική εταιρεία Meta του Facebook. Οι προσαρμογές της Apple έπληξαν ιδιαίτερα την εταιρεία Meta. Η Meta έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι αλλαγές του ιδιωτικου απορρήτου της Apple θα μειώσουν τις πωλήσεις του Facebook φέτος κατά περίπου 10 δισ. δολάρια. Η προοπτική αυτή οδήγησε στην εξάλειψη 232 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε μία μόνο μέρα, οδηγώντας την κάτω από τα 600 δισ. δολάρια. Τον περασμένο Ιούνιο, η Meta είχε χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, ενώ η Meta τάχθηκε κατά των αλλαγών της Apple, υποστηρίζει τώρα τον τρόπο με τον οποίο η Google σχεδιάζει να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις απορρήτου της.

Υπενθυμίζεται ότι η Apple επικρίθηκε τα μέγιστα από το Facebook και άλλες εταιρείες για την κυκλοφορία της λειτουργίας Διαφάνειας Παρακολούθησης Εφαρμογών, η οποία μειώνει τις δυνατότητες στόχευσης περιορίζοντας την πρόσβαση των διαφημιζόμενων στους χρήστες των iPhone. Με αυτήν την αλλαγή, δόθηκε στους χρήστες η δυνατότητα να αποκλείουν τις εφαρμογές από την παρακολούθηση των δεδομένων τους για διαφημιστικούς σκοπούς.

Και η Google επέκρινε την προσέγγιση της Apple χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την εταιρεία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι τον Ιούνιο οι νέες κανόνες της Ε.Ε. στις Big Tech

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News