ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το management της Atlas Tapes εξαγόρασε την συμμετοχή του Diorama

Έκλεισε με υψηλές αποδόσεις η πρώτη επένδυση του σχήματος του Δ. Δασκαλόπουλου

Το management της Atlas Tapes εξαγόρασε την συμμετοχή του Diorama

(upd) Με υπεραξίες, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αγοράς υπολογίζεται πως έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 100%, το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments Sicar S.A., που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ (DECA), συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου και άλλων επενδυτών, ολοκλήρωσε την έξοδό του από την πρώτη επένδυση που πραγματοποίησε πριν από εξίμισι χρόνια.

Όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση της DECA Investments, η έξοδος πραγματοποιείται μέσω της εξαγοράς των μετοχών από τους τρεις βασικούς μετόχους, μέλη της διοίκησης της εταιρείας (management buyout).

Συγκεκριμένα, το fund πούλησε και το υπόλοιπο πακέτο της μειοψηφικής συμμετοχής που διατηρούσε στην Atlas Tapes S.A., την οποία έχει αποκτήσει το 2015 έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το πρώτο πακέτο πουλήθηκε πέρυσι. Αγοραστής είναι το management της Atlas Tapes, το οποίο με χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού από τις Alpha Bank και Eurobank, εξαγόρασε το σύνολο της συμμετοχής του Diorama αλλά και άλλων μικρότερων μετοχών, κυρίως μελών των ιδρυτικών οικογενειών. Πρόκειται δηλαδή για μια περίπτωση leveraged και management buyout.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών, προϊόντων και άλλων υλικών συσκευασίας αποτιμήθηκε στην περιοχή των 100 εκατομμυρίων. Στα τέλη του 2020 ο δανεισμός της δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια.

Με έντονα εξαγωγική δραστηριότητα έκλεισε τη χρήση του 2021 με κύκλο εργασιών της τάξης των 115 εκατομμύριων -εκ των οποίων πάνω από τα 100 εκατομμύρια αφορούν σε εξαγωγές- και διψήφιο επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας. Το 2014, την χρονιά που αξιολογήθηκε και επιλέχθηκε προς επένδυση από την DECA, η Atlas Tapes είχε έσοδα μόλις 65 εκατομμύρια. Σήμερα εξίμισι και πλέον χρόνια μετά από την είσοδο του Diorama και ύστερα από επενδύσεις ύψους 40 εκατομμυρίων, οι οποίες συνέβαλλαν στο να έχει η Atlas Tapes στην Αταλάντη ένα από τα καλύτερα εργοστάσια του κλάδου στην Ευρώπη, η εταιρεία μπορεί και αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς.

Η έξοδος του επενδυτικού κεφαλαίου συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου συνδέεται κυρίως με το χρονικό ορίζοντα που προβλέπει η επενδυτική στρατηγική του (έξι με επτά χρόνια κατ’ ανώτατο) και όχι με επιθυμία της να βγει, αφού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές σε άμεση επαφή με την συμφωνία, η Atlas Tapes θα επαυξήσει περαιτέρω την αποτίμησή της στις επόμενες χρήσεις

Τα τρία μέλη της διοίκησης της Atlas Tapes που εξαγοράζουν το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας από το Diorama και άλλους μικρότερους μετόχους είναι οι εκ των ιδρυτικών οικογενειών, Ιάσων Λάντζης (Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος), Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Άρης Βενέτης.

To Diorama Investments Sicar είναι ένα αναπτυξιακό fund 135 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο τον Σεπτέμβριο του 2014 με σκοπό τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι επενδυτές του fund είναι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και ελληνικοί και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Η διαχείρισή του Fund ασκείται από την DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ η οποία αδειοδοτήθηκε για αυτό το σκοπό και ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Atlas Tapes κ. Ιάσων Λάντζης δήλωσε:

«Η Atlas Tapes  επέλεξε, το 2015, την ομάδα της DECA Investments ως συνοδοιπόρο στην υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου, το οποίο αποσκοπούσε σε οργανική ανάπτυξη και στο να καταστήσει το εργοστάσιο της εταιρείας ένα από τα πιο σύγχρονα και αυτοματοποιημένα στην Ευρώπη. 

Η στρατηγική της Atlas Tapes, η οποία στόχευε στην ανάπτυξη μέσω του εκσυγχρονισμού και της αυτοματοποίησης της παραγωγικής της γραμμής, σε συνδυασμό με την εξαιρετική επιλογή, όπως απεδείχθη, να έχει ως συμμέτοχο και συνεργάτη την πολύ έμπειρη ομάδα της Deca, υπερέβη τις προσδοκίες μας, φέρνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.  Στην επίτευξη δε του επιχειρηματικού μας πλάνου, βοήθησε σημαντικά η εμπιστοσύνη, που επέδειξε η διαχειριστική ομάδα της Deca στην εταιρεία μας, υποστηρίζοντας πάντα όλες τις κρίσιμες αποφάσεις της διοίκησης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DECA κ. Νίκος Κούλης δήλωσε:

«Το 2015, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη Ελλάδα, πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στην Atlas Tapes γιατί πιστέψαμε στην διοίκηση, την ποιότητα της εταιρείας και την προοπτική της. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν πλήρως την απόφασή μας. Με την αξιοποίηση των κεφαλαίων της επένδυσής μας,  την συνδρομή μας για την καλύτερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά κυρίως με την συνετή διοίκηση, η εταιρεία πραγματοποίησε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ το οποίο συνέβαλλε στο να έχει σήμερα ένα από τα καλλίτερα, αν όχι το καλλίτερο εργοστάσιο του κλάδου της στην Ευρώπη. Έχουμε μεγάλο σεβασμό  για την διοίκηση και την προοπτική της εταιρείας στην οποία, αν δεν είχαμε τους γνωστούς χρονικούς περιορισμούς που διέπουν ένα private equity fund, θα μέναμε για πολύ καιρό ακόμα μέτοχοι».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News