Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 09:26
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Με υψηλό τίμημα η πώληση δανείων 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο

Alpha Bank: Με υψηλό τίμημα η πώληση δανείων 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση από την Alpha Bank της συναλλαγής Sky, που προβλέπει την πώληση στην Κύπρο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή οδηγεί στην εξυγίανση της δραστηριότητας που διαθέτει ο όμιλος της Alpha Bank στην Κύπρο και συνιστά άλλο ένα βήμα για την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο ομίλου. 

Στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας έχουν μπει η Cerberus και η Bain – Fortress, που έχουν συμπράξει από κοινού και οι ανακοινώσεις για τον επενδυτή που θα ανακηρυχθεί αναμένονται εντός των ημερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συναλλαγή θα κλείσει με υψηλό τίμημα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο αποτελείται από τμήματα. Το πρώτο αφορά σε δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 900 εκατ. ευρώ με υποθήκες σε ακίνητα σημαντικής αξίας και το δεύτερο δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ με μικρότερης αξίας εξασφαλίσεις. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια από δεκάδες κυπριακές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δραστηριοποιήθηκαν στο real estate καθώς και στεγαστικά που δόθηκαν για την αγορά υπό ανέγερση κατοικιών.

Η Alpha Bank έχει υλοποιήσει σημαντικό αριθμό συναλλαγών για τη μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και την πώληση του χαρτοφυλακίου Orbit, που ανακοινώθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η συναλλαγή που θα ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2022, οδηγεί τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) της Alpha Bank σε περαιτέρω μείωση κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και η Τράπεζα θα έχει επιτύχει συνολική μείωση του δείκτη κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2021, αν συμπεριληφθούν και οι τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων Galaxy (αξίας 10,8 δισ. ευρώ) και Cosmos (αξίας 3,4 δισ. ευρώ), που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο έτος. Σε απόλυτα νούμερα η τράπεζα έχει πετύχει μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων άνω των 14 δισ. στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών. 

Με βάση τα στοιχεία 9μήνου το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 8,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2021 μειώνεται στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους (μετά και την πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο) και στόχος είναι στο τέλος του 2022 το απόθεμα των NPEs να περιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ και στο 1,1 δισ. ευρώ έως το 2024. Αντίστοιχα ο δείκτης NPEs του ομίλου θα διαμορφωθεί στο 6% μετά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής στην Κύπρο (project Sky) από 13% το 9μηνο του 2021 και στόχος είναι να υποχωρήσει στο 2% το 2024. 

Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank, «η ολοκλήρωση μεγάλων και περίπλοκων συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σύντομο χρονικό διάστημα καταδεικνύει την ικανότητα της τράπεζας να υλοποιήσει το σχέδιο μείωσης προβληματικών δανείων υπό απαιτητικές συνθήκες και επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να φέρει σε πέρας το εναπομείναν σκέλος του σχεδίου μείωσης προβληματικών δανείων εντός του 2022».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων

Alpha Bank: Πρόσκληση σε επιχειρήσεις για δανειοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Alpha Bank: Σε υψηλό 2 ετών η μετοχή – Επιστροφή στα προ Covid επίπεδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News